logotyp vit - finansgrabbarna

12 myter på börsen enligt Peter Lynch

Sammanfattning

12 myter på börsen enligt Peter Lynch

Peter Lynch är en av världens kändaste investerare genom tiderna och har varit väldigt framgångsrik på börsen under hans aktiva tid. Här kommer 12 lögner på börsen enligt Peter Lynch.

En av världens bästa investerare: 12 myter på börsen!

Sammanfattning

If it's gone down this much already, it can't go much lower.

Om en aktie har gått ner väldigt mycket kan den inte gå ner mer… Detta är självklart en myt. Om en aktie har gått ner 90% kan den alltid gå ner 99% till. Vi såg många som drabbades av denna punkten när covid-19 kom. Några bolag som många köpte av ren spekulation var Norwegian och SAS. Redan innan Corona pandemin hade dessa gått ner väldigt mycket.

Bolag som redan gått ner väldigt mycket har en tendens att fortsätta gå ner kvartal efter kvartal. Detta brukar kallas för ”fallande knivar” och detta är någonting som vi försöker undvika.

You can always tell when a stock hit the bottom.

Om vi spinner vidare på föregående punkt så kommer vi in på att man kan alltid veta när en aktie har nått botten. Detta är självklart inte sant, det är ytterst få som lyckas träffa den exakta botten och oftast är det isf till största sannolikhet bara tur!

If it's gone this high already, how can it possibly go higher?

Samma sak gäller på uppsidan, det är väldigt svårt att tajma marknaden och försöka veta exakt när det är rätt tid att sälja. Bra bolag brukar ofta fortsätta uppåt precis som att dåliga bolag ofta fortsätter neråt.

Vi kan t.ex. kolla på Apple som många trodde var övervärderat för 5-10 år sedan men som ni kan se på bilden nedan har Apple bara fortsatt upp sedan dess. Det finns många fler liknande exempel som t.ex. Evolution, NIBE, Fortnox m.f.

Apple - Finansgrabbarna

It's only $3 a share: What can I lose?

En fälla som många kan råka ut för är att man stirrar sig blind på priset per aktie. Det kan se frestande ut att se på Avanza att en aktie endast kostar 0.4 kr styck. I själva verket är det dock inte billigare att köpa den aktien än en som kostar 500 kr/aktie. Det beror på att om du köper 200 aktier till priset av 0.4 kr/st så kostar det dig 80 kr. Men om du vill köpa en aktie i ett annat bolag som kostar 80 kr/st får du endast en aktie men du har köpt för lika mycket pengar. 

Eventually they always come back.

Om du investerat ett tag har du säkert råkat ut för att du köpt ett bolag som inte gått så bra. För många kan det vara jobbigt att sälja av och ta en förlust. Man tänker att bolaget säkert kommer att återhämta sig och att man inte förlorar något på att ha kvar sitt innehav. Jag själv (Viktor) har även hamnat i denna fällan många gånger. Detta kallar även för förlustavertion. Det som man inte tänker på är att även om du inte förlorat några pengar hade du kunnat sätta dessa pengarna i arbete på annat håll i bättre bolag under samma period. Därmed hade du kunnat vinna tillbaka din förlust och kanske mer där till. 

It's always darkest before the dawn.

Människan har en tendens att tänka att saker som redan gått väldigt dåligt inte kan gå sämre. Detta är en fälla som många hamnar i på börsen… Vi tar ett exempel, 1981 fast det 4 520 aktiva oljeriggar i USA. 1984 fanns det endast 2 200 kvar. Vid detta laget tänkte många att det var köpläge i oljeaktier då botten var nådd. Två år senare fanns det endast 686 aktiva oljeriggar… Vad lär vi oss av detta? Jo att om det ser mörkt ut för en aktie på börsen kan det alltid gå ner ännu mer. 

When it rebounds to $10, I'll sell.

Att sätta upp regler för när man ska sälja en viss aktie tycker jag är fel. Som nämnt innan så brukar bra bolag oftast fortsätta gå bra. Om du fortfarande tror på bolaget och dess affärsidé är det onödigt att sälja bara för att man satt upp en viss ”säljgräns”. Det kan även vara tvärt om att aktien aldrig ens kommer upp till denna nivån. Ska man då sitta och vänta år efter år bara för att man satt upp denna ”gräns” för sig själv?

What me worry? Conservative stocks don't fluctuate much.

Med detta menar man att stabila bolag eller fonder inte svänger mycket. I de flesta fall stämmer detta men ibland kan även en indexfond gå ner 30-40% på några månader… Detta händer särskilt under kriser (se graf nedan). Det viktigaste att ta med sig är att det är omöjligt att tajma marknaden och se in i framtiden. Sätt upp ett månadssparande och för över lite pengar varje månad. 

Indexfond under finanskrisen - Finansgrabbarna

It's taking too long for anything to ever happen.

Det finns bolag som går sidledes i fem år men som ändå levererar bra resultat. Det kan vara enkelt att tröttna efter många års sidledes handel. Det är dock inget man ska luras av, börsen är ibland irrationell. Investera i bolag med en bra affärsidé och som du tror på! På långsikt kommer bolaget troligen lyfta om de fortsätter göra bra resultat år efter år.

Ett exempel jag har är Kinnevik som jag sålde efter fem års handel i sidleds. Såklart så stack dem över 70% året efter (se graf nedan).

Kinnevik - Finansgrabbarna

Look at all the money I've lost: I didn't buy it!

Det är enkelt att vara efterklok på börsen… Istället för att vara efterklok och skylla på andra faktorer är det bättre att lära sig av sina misstag för att sen kunna bli ännu bättre! Ett annat bra alternativ är även att investera sina pengar i en fondrobot som sköter dina pengar automatiskt. 

I missed that one, I'll catch the next one.

Här är det även lätt att vara efterklok. T.ex. kan man tänka i efterhand att man skulle köpt den och den aktien även fast man inte gjorde det.

The stocks gone up, so I must be right, or... The stocks gone down so I must be wrong.

Att alltid tro att det är en själv som är orsaken till att man gjorde en bra affär på börsen är fel. Du kan självklart ha gjort en riktigt bra analys men många gånger kan man inte riktigt styra hur börsen går därför är det alltid bättre att vara ödmjuk. Detsamma gäller på nedsidan, bara för att en aktie som du äger går ner kan man inte skylla på alla andra utan du kan ha gjort ett sämre beslut också.

Beställ eller lyssna på boken idag!

Omslag till One up on Wallstreet med 12 myter om börsen

Topp tre lärdomar:

📈 Någon gång nästa månad, år eller tre år kommer hela marknaden gå ner kraftigt

📈 Att försöka förutse marknaden över ett- eller t.o.m. två år är omöjligt

📈 Olika kategorier av aktier har olika risker och belöningar

Betyg:
4.5/5

Peter Lynch är en av världens kändaste investerare. Som förvaltare av Magellan Fund på Fidelity Investments mellan 1977 och 1990 hade Lynch en genomsnittlig årlig avkastning på 29,2%.

Lynch’s strategi var att investera i mindre bolag innan de stora fondförvaltarna på Wallstreet hade hittat dem. Han myntade även ordet ”bagger” som kan översättas till att en aktie gått upp 100%. Om du t.ex. lyckats få 500% i avkastning i en aktie heter det 5 bagger.

Vill du läsa om fler böcker som vi har läst? Tryck här!

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier