logotyp vit - finansgrabbarna

Få koll på din ekonomi med Alwy!

Sammanfattning

Vad är Alwy?

Alwy är en tjänst som samlar alla dina konton, transaktioner, lån och investeringar på samma ställe och ger dig smarta spartips baserat på din ekonomi. Enkelt och kostnadsfritt.

Några saker som Alwy kan hjälpa dig med:

  • Fullständig överblick av din ekonomi
  • Hälsokontroll på din ekonomi
  • Nya insikter om din ekonomi
  • Optimering av din ekonomi – förslag på hur du får mer pengar i plånboken
  • Automatiserad budget
Alwy - Banker

Alwy har i nuläget över 40 olika banker och kort som du kan synka i deras tjänst!

Varför ska man testa Alwy?

Flera av er kanske bokför sin ekonomi varje månad för att hålla koll på sin inkomster och utgifter. Detta är en grymt bra start på din sparresa. Jag själv har bokfört alla mina transaktioner sedan 2018. Detta gör att jag kan gå tillbaka och få en överblick på mina inkomster/utgifter genom åren. Har mina utgifter ökat senaste två åren?

Jag har länge använt mig av Excel till detta då jag tycker att det är en bra verktyg. Men! Sedan en bit efter sommaren har jag även testat på Alwy. Alwy gör exakt samma sak som du kan göra i Excel fast allting sker automatiskt. Tjänsten är synkad mellan alla dina banker där Alwy får data ifrån. Genom att använda Alwys tjänst sparar jag runt 2-3h tid varje månad. 

Alwy vs Excel

Min favoritfunktion

Som ni kanske vet så älskar vi fonder med låga avgifter! Alwy har en funktion på deras hemsida där du kan se hur bra dina fonder är som baseras bland annat avgiften på dina fonder. Som du kan se på bilden ovan kan du dina fondavgifter varje år, din avkastning, avgifter och fördelning. Detta synkas även mellan alla dina banker.

Fondfördelning är även en riktigt bra funktion. Detta hjälper dig att se hur din riskspridning ser ut. Oftast vill man ha den största delen i en globalfond då du får bäst riskspridning då.

För att få ner avgifterna rekommenderar vi att du köper indexfonder. Läs mer om Indexfonder här.

Andra bra funktioner

Några andra funktioner som jag gillar med Alwy är att de ger dig anpassade spartips baserat på din ekonomi. 

Alwy Spartips

I mitt fall talar Alwy om att jag har fem fonder som underpresterat gentemot index och att jag därför ska ta en titt på andra fonder. Jag kan i nuläget jämföra hemförsäkring och spara upp till 348 kr/år. Mitt pensionssparande kan även bli bättre än det är i nuläget.

Alwy Lån

Det kan vara krångligt att hålla koll på alla sina lån. Jag har i nuläget endast ett lån och det är CSN lånet som jag tar då det är en väldigt förmånlig ränta. Det jag gillar med Alwy är att de

  1. Ger en tydlig överblick över alla dina lån.
  2. Du kan se den exakta räntan på dina lån.
  3. Du ser vad dina lån kostar i månaden.

Alwy samlar även alla dina abonnemang på ett och samma ställe för att du ska få en överblick. De ger även tips på bättre abonnemang som kan spara dig pengar varje månad!

Nackdelar med Alwy

Om jag ska vara kritisk och nämna någonting som jag saknar med Alwy skulle de vara att om man t.ex. har ett företag kan man inte se företagets pengar. 

En del av mina pengar ligger i mitt företag samt på mitt Avanza konto som tillhör mitt företag. 

Tekniskt sätt är detta inte mina pengar förens jag har tagit ut en utdelning eller en lön. Det hade dock varit roligt att kunna se hur mycket kapital man hade haft efter utdelning om man räknade in dessa pengarna också.

Alwy jobbar på att skaffa så många banker som möjligt och har i nuläget tillgång till data från över 40 banker och kort. Jag saknar dock en av mina banker som heter Qliro där jag har ett sparkonto med ränta. Dessa pengarna hade jag gärna velat räkna med i min totalsumma hos Alwy.

Vad är mina åsikter om Alwy?

Jag har använt tjänsten i några månader och är grymt nöjd hittills. Det är en enkel och smidig tjänst utan krångel. Alwy sköter i stort sätt din ekonomi åt dig och ger dig råd för hur du bäst kan förbättra den. De jobbar på nya funktioner hela tiden vilket jag gillar!

Testa Alwy idag!

Ta kontroll över din ekonomi med Alwy

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier