logotyp vit - finansgrabbarna

Faktorer som påverkar börsen

Sammanfattning

Vad påverkar hur börsen rör sig?

I den här artikeln tänkte jag nämna några faktorer som påverkar börsen på både lång och kort sikt.

Man brukar prata om någonting som kallas för TINA som står för There is no alternative. Med detta menas att det inte finns något annat alternativ för investerare att investera sina pengar än på börsen. Detta sker oftast när vi har låga räntor i samhället. Detta då investerare får bättre avkastning genom att investera sina pengar i aktier istället för räntepapper. 

Sammanfattning

Kort sikt

Räntor

Under 2020/2021 såg vi detta fenomenet med TINA. Detta har dock försvunnit då vi inflationen stuckit iväg. När inflationen sticker iväg måste riksbankerna göra någonting då vi inte vill ha för hög inflation. Det enklaste sättet att kontrollera inflationen är genom att höja räntorna. Detta har gjort att investerare kan få högre avkastning genom att placera sina pengar i räntor istället för i aktier. Räntor är alltså en bidragande faktor till hur börsen utvecklar sig på kort sikt. 

Räntan 2022
Styrräntan 2022 (Riksbanken)

Inflation

Som nämnt högre upp kan hög inflation på kort sikt leda till högre räntor vilket sänker värdet på riskfyllda tillgångar som aktier. Detta är det vi sett dem senaste månaderna (början av 2022). 

Arbetslöshet

En annan sak som styr hur börsen utvecklas på kort sikt är arbetslösheten i samhället. Detta är relativt logiskt om man tänker efter.

Vi tar ett hypotetiskt exempel:

2017 är det 5% arbetslöshet i samhället.

2022 är det 15% arbetslöshet i samhället.

Arbetslösheten har alltså gått upp med 10% på några års tid. Hur påverkar detta börsen tänker du. Jo om det inte finns lika många personer som jobbar produceras det inte lika mycket produkter/tjänster och det går troligen sämre för företagen då de troligtvis har mindre pengar då dem inte anställer lika många. Hög arbetslöshet i samhället är alltså ett tecken på att ekonomin inte mår så bra då företagets vinster troligen minskat. 

Jag tycker dock inte du ska lägga allt för stort fokus på dessa faktorer som endast påverkar aktier på kort sikt. Det är trots allt väldigt svårt att tajma marknaden.

Läs mer: Går det att tajma marknaden?

Lång sikt

Vinstutveckling

Faktorerna som är nämnda ovan är saker som oftast påverkar hur börsen rör sig på kort sikt. Men det finns en helt klart ledande faktor som styr hur en aktie går på lång sikt, det är vinsttillväxt. Företagets vinster hänger ofta ihop med kursen på lång sikt.

Nedan ser ni ett exempel med Evolutions vinst vs kurs sedan börsnotering. Som ni kan se hänger dessa ihop på längre sikt.  

Evolution vinst
Evolution vinst 2013-2022 (Börsdata)
Evolution kurs
Evolution kurstillväxt 2015-2022 (Avanza)

Läs mer: Aktieanalys av Evolution Gaming

Låt oss ta ett till exempel där vinsten är avtagande istället för uppåtgående. Nedan ser du H&Ms vinstutveckling samt kurstillväxt. Båda dessa är svagt avtagande tillskillnad från Evolutions som är uppåtgående.

H&M vinst
H&M vinst 2013-2022 (Börsdata)
H&M Kurstillväxt
H&M kurstillväxt 2013-2022 (Avanza)

Vill du bli ännu bättre på aktieanalys? Jag har skapat en guide till dig där jag går igenom 9 nycklar för hur du hittar rätt aktier på börsen!

Läs mer: Hitta rätt aktier – 9 Nycklar

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier