logotyp vit - finansgrabbarna

Enkel Guide: Vad är månadssparande?

Sammanfattning

Spara automatiskt varje månad!

Thumbnail månadssparande

Månadssparande är ett enkelt sätt att varje månad automatiskt främst investera i fonder även om det är möjligt att månadsspara i aktier också. Med hjälp av ett månadssparande köper du både högt och lågt vilket övertid ger en fantastik möjlighet för dina investeringar att växa på sikt. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad månadssparande är och hur du kan börja använda det idag!

Sammanfattning

Vad är månadssparande?

Månadssparande är precis vad det låter som, ett sparande som sker varje månad. Hos nätmäklare som Avanza och fondrobotar som Lysa finns det idag ett verktyg som gör det möjligt för dig att spara några hundralappar upp till fler tusenlappar varje månad i fonder. Lagom till att du får studiebidrag, lön, veckopeng eller liknande sätter du upp ett automatisk sparande som direkt för över en bestämd summa pengar.

Vad är fonder?

En fond är precis som Linas matkasse, du låter någon annan plocka ihop ingredienserna och sedan får du njuta av maträtten. Fast när det gäller fonder är ingredienserna aktier/räntepapper och maträtten är pengar som du får njuta av.

Linas matkasse är ungefär som en fond
Linas matkasse är ungefär som en fond ! Du får en påse med ingredienser i form av aktier/ räntor.

Vill du läsa mer om vad fonder är kan du göra det i vår Guide för fonder här! Nedanför är en video där Oliver går igenom i stort sett allting du behöver veta om fonder.

HUR DU BÖRJAR INVESTERA I FONDER PÅ BÖRSEN 2022

Fördelarna med månadssparande

Fördelarna med att varje månad spara en viss summa pengar är att du övertid skapar en stor möjlighet för dig själv att få ett framgångsrikt sparande. Många försöker köpa fonder och aktier vid rätt tillfälle men det är väldigt svårt att lyckas med det konsekvent. Därför är månadssparande ett enkelt och bevisat framgångsrikt sätt för att sprida ut dina köp. 

Därtill blir ditt sparande av varje månad vilket är väldigt viktigt. Det finns alltid oro för kommande börskrascher men ingen vet när den faktiskt sker. Genom att ha en automatisk överföring uppsatt investerar du oavsett vad du tycker om läget på börsen förtillfället. Såklart kan du enkelt avbryta ditt månadssparande men det rekommenderar vi inte att du gör oavsett börsklimat.

Månadssparande Avanza
Här är en bild lånad från Avanza som tydligt visar fördelen med att köpa regelbundet. Istället för att göra en engångsinsättning kan du snitta in dig. (Bild lånad 2021-09-28)

Nackdelar med ett månadssparande

Nordnet 20 års graf
20 års graf över Stockholmbörsen (Nordnet)

Vissa menar att man bör försöka tajma botten genom att investera alla sina pengar under en börskrasch. I efterhand är det lätt att säga, ”du borde investerat alla dina pengar dag X” men på förhand har du ingen aning. Att försöka tajma marknaden är i princip omöjligt och inget rimligt argument emot månadssparande. Bilden ovan visar hur mycket din avkastning kan skadas om du missar Stocksholmsbörsens bästa dagar de senaste 20 åren.

Läs vår artikel om att försöka tajma marknaden här!

En av världens bästa investerare Peter Lynch säger följande om att försöka förberedda sig för en korrektion eller börskrasch:

Månadssparande: Peter Lynch quote
Citatet betyder att mycket mer pengar har förlorats i försök att förutse framtida korrektioner än vad som faktiskt förlorats i korrektioner (2021-09-28)

Kan man månadsspara i aktier?

Ja, det går att månadsspara i aktier men det är inte lika enkelt som i fonder. Den stora fördelen med fonder är att du kan månadsspara minst 100 kr i en fond medan aktier kan ha väldigt varierande pris i kronor. Priserna för en enstaka aktier kan vara allt från några kronor till flera tusen kronor. Dock är det bra att dela upp sina köp i aktier också men att göra det månadsvis kan vara svårt om du inte investerar flera tusenlappar åt gången. 

Fördelen med ett månadssparande i aktier är att du i större utsträckning kan styra vilka innehav du köper i förhållande till fonder.

För majoriteten av sparare är det enklaste och bästa att välja fonder för sitt månadssparande. 

Läs mer och skillnaden mellan aktier och fonder här.

Nedanför är också en video där Viktor pratar om fördelarna med att månadsspara i fonder i förhållande till aktier.

Hur börjar jag månadsspara på Avanza?

Att börja månadsspara är väldigt enkelt. Hos nätmäklare som Avanza kan du enkelt sätta upp ett månadssparande i fonder. Nedanför finns bilder som tydligt visar hur du startar ett månadssparande i fonder via Avanzas app och på dator.

Månadsspara hos Avanza på dator

Tryck först på Min ekonomi i din högre menyn på datorn. Därefter trycker du på den gulmarkerade biten där du hittar funktionen Månadssparande.

Månadssparande på Avanza

Därefter kan du välja vilka fonder du vill investera genom att söka på fonder eller ta hjälp av Avanzas verktyg. Som du kan se på bilden har jag (Oliver) ett månadssparande sparat sedan innan.

Månadssparande flicken Avanza

Månadsspara i Avanzas app

Nedanför är två bilder som visar dig hur du börjar månadsspara i Avanzas app.

Tryck på Min ekonomi i appen längst ner till vänster. Därefter scrollar du längst ner och trycker på månadssparande.

Hitta månadssparande i Avanzas app

När du tryckt på Månadssparande kommer det upp olika förslag för hur du kan välja fonder till ditt månadssparande. På bilden ser du ett sparat månadssparande som jag (Oliver) har.

Inuti månadssparande flick Avanza app

Bästa fonderna 2021 på Avanza

Vill du ha tips på fonder till ditt månadssparande har vi gjort en youtube video plus artikel om dem bästa fonderna 2021.

Läs artikeln om de bästa fonderna 2021 här!

BÄSTA FONDERNA 2022 (FÖR NYBÖRJARE)

Hur börjar jag månadsspara på Lysa?

Att börja månadsspara med fondroboten är väldigt simpelt. Bilderna under visar hur du kan komma igång med månadssparande på dator och mobil på Lysa.

Månadsspara på dator via Lysa

Uppe till höger på datorn kan du trycka på Månadssparande på datorn.

Månadsspara dator Lysa

Därefter kan du enkelt skapa månadssparande utefter dina preferenser.

Skapa månadssparande Lysa dator

Månadsspara via Lysa på mobilen

I menyn till höger på mobilen kan du välja fliken Överföringar.

Flicken för månadssparande Lysa, mobil

Sedan trycker du på Månadssparande och startar valfria månadssparande enkelt!

Månadssparande i Lysa mobil

Våra månadssparande

Oliver

Jag har ett automatiskt månadssparande på Lysa som genomförs varje månad! Jag gillar verkligen enkelheten att allting sköts automatiskt. Varje månad får jag ett mail när pengarna investeras utan att jag rört ett finger.

Viktor:

Jag har också ett månadssparande fast i fonder via Avanza. I nuläget bor jag hemma, studerar och jobbar med företag/som marknadsassistent vid sidan om. Därmed får jag både in CSN och lön varje månad som åter direkt in i mitt månadssparande. För mig dras mitt månadssparande automatiskt på Avanza en 25:e varje månad.

Att månadsspara är superenkelt och riktigt bra att göra. Testa själv med minst en hundralapp hos Avanza eller Lysa!

Oliver Allemog

Oliver Allemog

Oliver Allemog är en av grundarna till Finansgrabbarna. Oliver är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Utöver det är Oliver ett väldigt stort sportfan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tjänster vi använder*
Kategorier