logotyp vit - finansgrabbarna

Hur du ska agera vid en börsnedgång!

Sammanfattning

Börsnedgång

Börsen har fallit en bra bit sedan starten av 2022 fram tills nu (februari 2022). Hur bör du agera vid en börsnedgång och hur agerar jag när man ser pengarna minskar i värde?

Sammanfattning

Sitt lugnt i båten

Lugnt i båten

Det första och bästa tipset som jag har när det kommer till börsnedgångar är att sitta lugn i båten! Vad menar jag med detta? Jo, med detta menas att det bästa du kan göra är oftast att inte agera alls. Det kan låta tråkigt men det är oftast bäst att inte bry sig om börsen överhuvudtaget när den går ner.

Utnyttja köplägen

Självklart går det även att utnyttja börsfall men detta är inte så enkelt som det låter. För de flesta som kanske endast har fonder eller ett par aktier kan det vara svårt att veta när man ska köpa. Här lägger jag vikten i att fortsätta månadsspara! Om du har ett månadssparande som dras varje månad så fortsätt med det som vanligt.

Läs mer: Enkel guide: Vad är månadssparande?

Det låter kanske enkelt att köpa vid nedgång men hur vet jag att det inte kommer gå ner mer? Här kommer ett viktigt citat in:

"Time in the market beats timing market"

Med detta smartaste du kan göra är att alltid försöka vara fullinvesterad för man kan aldrig veta när börsnedgången är över! Du kanske känner dig kaxig och tror dig veta att det kommer gå ner mer etc. men investera i några år så kommer du snabbt att märka att börsen inte alltid är så enkel att förutspå. Detta har med att börsen bygger på förväntningar, det kan alltså vara krig i världen men om börsen är beredd på detta kanske det inte går ner trots allt.

Läs mer: Går det att tajma marknaden?

Du har gynnats av att vara fullinvesterad

Statistiken talar även för att du alltid ska vara fullinvesterad (se graf nedan).

Nordnet 20 års graf
20 års graf över Stockholmbörsen (Nordnet)

Grafen ovan visar att om du missat de 5 bästa dagarna över 100% i avkastning! Det är väldigt svårt att förutspå när dessa dagarna ska komma därmed är ett hett tips att aldrig sälja av i panik!

Tänk bort känslorna

Detta är oftast lättare sagt än gjort. Ett citat som beskriver detta rätt så bra kommer nedan:

"Att bara sitta och vänta på att pengarna ska växa är lite som att se färg torka."

Här kan det lätt bli att känslorna tar över, detta brukar vi kalla för Börspsykologi.

Läs mer: Börspsykologi: Bli en vinnare på börsen!

Daniel Kahneman som skrivit boken Tänka snabbt och långsamt brukar dela upp vårt sätt att tänka i två olika system, System 1 och 2. System 1 kräver lite energi och är det vi använder oftast när vi tar beslut. System 2 kräver mycket energi och används vid mer rationella och logiska beslut. När det kommer till börsen vill vi använda oss av system 2 och inte tar förhastade beslut.

Det finns även någonting som Cristofer kallar för Skadlig aktivitet. Enligt författaren till Börspsykologi är det allra skadligaste på börsen onödig aktivitet. Samma sak gör många på börsen till följd av alla info som kastas mot en. Det finns en biologisk drivkraft att köpa eller sälja baserat på vad experterna säger på nyheterna. Dock påpekar studier och världens bästa investerare hur viktigt det är att kunna sitta still och inte agera. Tålamod och att inte agera impulsivt baserat på all ny fakta som kastas mot en är superviktigt för att lyckas på börsen.

På lång sikt går börsen upp

På lång sikt går börsen uppåt om man kollar historiskt! Detta är den främsta anledningen till att jag investerar på börsen. Det finns ingen 20 års period historiskt sätt där börsen genererat negativ avkastning. Det säger mycket! Jag har även letat upp en tabell som visar hur börsen gått efter börsnedgångar historiskt sätt. Som ni kan se varar en börsnedgång i snitt 11 månader och efter 1 år är börsen oftast på plus igen! 

Återhämtning efter börsnedgång
Återhämtning efter börsnedgång (Ben Carlson, a wealth of common sense)

Nedgångar är vanliga

Nedgångar på 20-30% är ingeting som hör till ovanligheterna. Jag vill att du ska vara medveten om att det är inget konstigt att det går ner med 20% på någon månad. Man brukar säga:

"Volatilitet kan ses som priset du måste betala för att få en hög avkastning"

Med detta menas att svängningarna upp och ner på börsen är det du får betala i form av att du riskerar dina pengar på börsen. Nedan kommer en graf som Avanza tagit fram på börsnedgångar genom åren. Som ni kan se är detta ett vanligt fenomen. Även om snittet på börsen är ca +8%/år är avkastningen sällan prick +8%/år. Det brukar snarare se ut som så att det är +30% vissa år och -20% andra år.

Utveckling på börsen sedan 1980
Utveckling på börsen sedan 1980 (RikaTillsammans)

Mina tankar och hur jag agerar

Jag kommer agera precis som jag skrivit i texten innan. Vid en börsnedgång kommer jag att:

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier