Fondroboten lysa

Recension: Fondroboten Lysa

Bästa fondroboten 2023!

Sedan slutet av 2020 har jag månadssparat via fondroboten Lysa och i nuläget har jag 74,1% av alla mina investerade pengar på börsen hos Lysa.

Det här är min recension av fondroboten Lysa! Både för- och nackdelarna med sparroboten.

Sammanfattat är min upplevelse att Lysa är den bästa fondroboten 2023 på marknaden när portföljen samt den låga avgiften sammanvägs.

Läs jämförelse av alla fondrobotar 2023 

Artikeln innehåller reklamlänk till Lysa.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Inget material från allemog.se eller tillhörande plattformar ska ses som finansiell rådgivning.

 

 

Innehåll

Min avkastning hos Lysa

På bilden ser du min avkastning från slutet av 2020 då jag började investera via Lysa. På bilden är investerade pengar i kr övertäckt.

Omdöme av Lysa

4.7/5

(Reklamlänk)

För- och nackdelar

Fördelar

Nackdelar

Är Lysa bra att investera med?

Lysa är nordens största fondrobot sett till kapital och erbjuder en väldigt enkel tjänst för att investera på börsen till en bra avkastning. Lysa investerar dina pengar i Indexfonder och räntor beroende på risken du vill ta. Av fondrobotarna på marknaden är Lysa min favorit och därför har jag 80% av mina investerade pengar hos Lysa! 

 

Svar: JA, Lysa är bra!

(Reklamlänk)

Vad är en fondrobot?

Fondrobot är helt enkelt en tjänst som automatiskt investerar dina pengar i olika typer av fonder. Det kan låta som att ”roboten” tar egna beslut eller liknande men så är inte fallet. 

-Efter att du svarat på några frågor om din ekonomi och hur du vill investera ges du ett förslag på hur fondroboten tycker att du bör investera vilket du kan ändra manuellt om du vill. 

Fondrobotar ombalanserar portföljen regelbundet vilket innebär att om du ska investera 90% i världen och 10% i Sverige kan fördelning förändras vid ned- och uppgångar på börsen. För att behålla samma risk ombalanserar fondrobotar automatiskt det här åt dig vilket är viktigt för avkastningen på sikt.

-Eftersom i stort sett allting är automatiserat i investeringsprocessen är avgiften generellt sett låg för en fondrobot. Avgiften är bland det viktigaste för ditt sparande, därför är fondrobotar ett väldigt bra sparalternativ.

Fördelar med Lysa

Lysa är "Supermario"

Lysa kan liknas vid Supermario som är väldigt bra på allting men inte nödvändigtvis bäst på en individuell sak samtidigt som svagheterna är få. Den här liknelsen började Rikatillsammans med som varje år publicerar en väldigt bra sammanställning av fondrobotar.

Lysa är verkligen Supermario därför att avgiften är bland den lägsta på marknaden, sammansättning av är portföljen väldigt bra och enkelheten är hög. Svagheterna är därtill väldigt få.

Låg avgift

Lysa smygsänker regelbundet avgiften för att göra sparandet så bra som möjligt för sina användare. Avgiften spelar en väldigt stor roll för avkastningen på sikt, det blir omvänd ränta-på-ränta. Lysa har skrivit ett blogginlägg om avgift-på-avgift om du vill veta mer.

Efter den senaste smygsänkningen landar den årliga avgiften för Lysa bred på 0,32-0,38%. Det är väldigt lågt och matchas endast av fondroboten BetterWealth i nuläget. Min förväntade avgift på Lysa 2023 som i procent är 0,317%

Uppskattad avgift Lysa 2023

Bred Indexportfölj

Lysas sammansättning av portfölj är väldigt bra utifrån exponering och fördelning av olika marknader. Enligt studier och forskning kring hur en diversifierad (riskspridning) portfölj ska byggas upp bör hela världen inkluderas i den mån som går utifrån börsvärde. Alltså ska västvärldens ekonomier utgöra en majoritet kompletterad med tillväxtmarknader som Asien. 

Lysa gör det här på ett väldigt bra sätt och till en väldigt låg avgift som nämndes ovanför. Lysa väljer sina fonder noga och uteslutande Indexfonder som investerar brett vilket forskning stödjer. Dock har Lysa fått kritik för sin mindre bra Sverigefond (Lysa skapade nyligen en egen Sverigefond som förbättrad portföljen vilket det skrivs mer om längre ner i recensionen!).

Vill du läsa mer om forskning kring finans och fonder kan du läsa artikeln HÄR!

förvaltare som slår index, lysa bild

Lysa investerar uteslutande i indexfonder eftersom majoriteten av förvaltare för aktivt förvaltade fonder inte slår sitt index som avkastningen jämförs med.

Bland Europas största fondrobotar

Eftersom Lysa är en av Europas största fondrobotar och den största fondroboten sett till förvaltat kapital i Sverige skapar det en stor trygghet. Lysa har därtill många kända ägare som före detta Finansminister Anders Borg, Karl-Johan Persson från H&M och finansmannen Christer Gardell. Lysa passerade 15 miljarder i förvaltat kapital 2021 augusti och fortsätter växa.

Nackdelar med Lysa

Har ingen app i nuläget

Att inte ha en app 2023 känns väldigt gammaldags. Lysa får konstant frågan om varför det inte finns en app. En mycket bra fråga som Lysa inte har ett bra svar på enligt mig. Förhoppningsvis kommer Lysa utveckla en app inom kort. 

Dock är det inget stort problem egentligen därför att du kan spara ner sidan som en app likt jag gör på bilden nedanför på Iphone. Är en app dock väldigt viktigt för dig är Opti den bästa fondroboten för dig i nuläget.

Mindre bra Sverigefond (nu förbättrad!)

Lysas Sverigefond i den breda inriktningen (finns en hållbarinriktning med) har fått en del kritik för att vara smal. Det här har påverkat avkastningen och riskspridningen marginellt. Dock är det inte så lätt att förändra därför att Lysa måste förhandla med fondbolag kring fonder osv. 

Nyligen släppte Lysa den goda nyheten att problemet med Sverigefonden har förbättrats genom att Lysa skapar sin egna Sverigefond, Lysa Sweden Equity Broad. Det här medför en bättre riskspridning för Lysas portfölj samt en lägre avgift därför att Lysa inte måste betala en avgift till ett fondbolag för fonden.

Lysa skriver följande i en artikel om förbättringen: 

Väldigt tråkig investeringsstil

Att investera med Lysa är helt automatiserat och ingen uppföljning krävs från din sida efter att du svarat på frågorna om din ekonomi och du valt din fördelning mellan aktier och räntor. 

Det är som att se färg torka liknas sådana här strategier med ibland. Om du har ett intresse för att analysera aktier, läsa nyheter osv är en fondrobot som Lysa ingenting för dig.

Det här är ingen nackdel direkt eftersom majoriteten av småsparare vill ha en god avkastning till lite arbete vilket är precis vad Lysa erbjuder.

4.7/5

(Reklamlänk)

Investera i Lysa bred eller hållbar

Lysa har två stycken inriktningar som du kan välja för ditt investerande. Antingen Lysa bred eller Lysa hållbar. 

Lysa bred har funnits sedan 2016 och är det klassiska Lysasparandet med fokus på riskspridning och exponering mot hela världen. Dina pengar förvaltas i mer än 6000 små och stora aktiebolag och 5000 ränteinstrument.

Lysa bred inriktning

Lysa hållbar exkluderar bolag enligt svenska kyrkans kriterier som du ser nedanför på bilden. Riskspridningen blir mindre i den här portföljen med ungefär 800 bolag med bevisat samhälls- och miljöansvar och 100 ränteinstrument. Viktigt att komma ihåg är att riskspridningen är överlägset bättre än vad småsparare brukar spara i ändå.

Avgiften som Lysa tar ut för den här portföljen är samma som den breda på 0,240% fast kostnaden för vissa av fonderna är marginellt dyrare. Dock handlar det här endast om några baspunkter (en hundradelsprocent vilket är = 0,01%). Det här ska Lysa ha en eloge för eftersom banker generellt sett sätter ett högre pris på hållbara investeringar för att man ser möjligheten till det.

Lysa hållbar inriktning

Vilken inriktning som är bäst för dig är högst subjektivt. Båda två är oavsett väldigt bra. Du kan också välja att spara i båda två som Lysa visar på bilden nedan som ”Level 2”. På ”Level 3” har du därtill lagt till räntor för att få större riskspridning och minska svängningarna i portföljen. 

olika nivåer av sparande lysa

Förväntad avkastning

Lysa skriver på sin hemsida att för en portfölj med 100% aktier är den förväntade avkastning 7% årligen. En något konservativ uppskattning om man tittar på börsens avkastning historiskt. Väljer du 100% räntor är den förväntade avkastning 1% årligen. 

Det här innebär inte att Lysa konstant kommer avkasta X antal procent utan det är över längre perioder som genomsnittet för ett år blir 7% vid 100% aktieexponering.

Fördelning aktier och räntor

När du investerar med Lysa får du ett förslag med aktiefonder och räntor beroende på vilken risk du vill ta. Aktiefonder är fonder som investerar i aktier, i Lysas fall är det uteslutande Indexfonder. Ränteinstrument har lägre förväntad avkastning samt risk än aktiedelen. 

Fördelningen mellan aktier och räntor är svår att bestämma. Dessutom är det svårt för Lysa att komma fram till rätt fördelningen utifrån ett par frågor om din ekonomi. I slutändan handlar det om:

1. Risktolerans – Vad är din inställning till risk? Drabbas du lätt av panik om dina pengar börjar minska i värde? Frågor som kan vara svåra att besvara om du aldrig upplevt en börsnedgång, därav svårigheten att välja rätt risk.

2. Sparhorisont – Desto längre sparhorisonten är, desto större risk kan du ta. På sikt kommer en högre andel aktiefonder löna sig. En bra tumregel för fördelningen

En bra tumregel är att för varje år som du hade tänkt investera pengarna motsvarar 10% aktieandel. Det vill säga 7 år sparhorisont motsvarar 70% aktier och 30% räntor. 

Kritik mot räntor

Räntor blir ibland ifrågasatta för att vara tråkiga eller ge dålig avkastning. Att tänka så är ett väldigt enkelt synsätt som inte är speciellt bra för investerare. Räntor kan ha sin plats i en portfölj därför att den drar ner risken.

I en nedgång kan räntor minska svängningarna i portföljen vilket gör dig mindre stressad och minskar risken för att du säljer i panik. Dock är ränteklimatet väldigt speciellt i nuläget, avkastningen på räntor har varit nära noll senaste decenniet. Utvidgar man horisonten har räntor avkastat bättre i relation till aktier.

På grund av ränteklimatet i nuläget är vårt tips att välja 100% aktier oavsett sparhorisont och ha andelen procent utifrån tumregeln på ett sparkonto med ränta. 

Personligen har jag en lång sparhorisont på 10-15 år därför har jag skiftat mellan 90 och 100% aktier. I nuläget har jag 100% aktier och en del pengar på sparkonto.

Jämförelse mot Opti

Fondroboten Opti är väldigt populär och i min mening den näst bästa fondroboten. Här är en kort jämförelse mellan Lysa och Opti.

Portfölj: 

Den stora skillnaden här är att Opti har råvaror i sin portfölj vilket Lysa inte har. Råvaror som guld korrelerar ofta inte med börsen, korrelation betyder att två saker rör sig mot samma håll. Om det finns en negativ korrelation betyder det att två saker utvecklas åt olika håll.  När börsen går neråt tenderar guld alltså att stiga i värde och vice versa. 

Användarvänlighet: Både Lysa och Opti är väldigt enkla att använda fast Opti har en app vilket gör tjänsten lite smidigare att använda. 

Avgift: Avgiften är den stora ”dealbreakern” därför att Optis avgift är dubbelt så hög som Lysas avgift. Optis avgift är ungefär 0,80% medan Lysas avgift för Lysa bred hamnar runt 0,32-0,38%.

I min mening blir frågan huruvida den ökade riskspridningen som Opti erbjuder med råvaror är värd dubbla avgiften. Mitt svar är nej och därav är Lysa min favorit.

Med det sagt är 0,80% avgift betydligt lägre än den genomsnittliga sverigefonden som är ungefär 1,40%. Opti är alltså ett väldigt bra alternativ att investera med också!

Nedanför ser du en bild på min portfölj hos Opti som jag testar: 

Mina investeringar hos Opti

Överföringar till Lysa

Överföringar till Lysa är väldigt enkla att göra med Swish, Autogiro, direktbanköverföring och Bankgiro. För att göra det på mobil trycker du på menyn därefter överföringar som leder till vilken typ av överföring du vill göra. 

Om du får problem med överföringar kan du ringa Lysas kundsupport, 08-525 035 70 eller skicka meddelande i inloggat läge. Jag har själv lyckats skicka pengarna på villovägar vilket Lysas support hjälpte mig fixa smidigt och enkelt.

Minsta insättning på Lysa

Minsta engångsinsättning på Lysa är 1000 kr medan minsta månadssparande är 200 kr. Oavsett summan du väljer att investera får du en lika fin portfölj!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Lysa den bästa fondroboten 2023 när alla delar vägs in i vad som skapar en riktigt bra fondrobot enligt mig. Avgiften och portföljens uppbyggnad är Lysas starkaste sidor. Förhoppningsvis kommer Lysa även introducera en app inom kort. 

Lysa är Supermario för fondrobotar kort och gott!

4.7/5

(Reklamlänk)

Vanliga frågor om Lysa

Lysa är en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar i fonder. I nuläget är en fondrobot som Lysa bland det enklaste sättet att investera på börsen i enlighet med forskning kring framgångsrikt sparande. Därför har jag investerat majoriteten av mina pengar hos Lysa

Ja, Lysa omfattas av statlig insättningsgaranti och står under Finansinspektions tillsyn. Om Lysa skulle gå i konkurs är dina pengar inte i fara därför att pengarna som du investerar finns investerade i fonder och ska ej blandas med Lysa som företags egen ekonomi.

Statlig insättningsgaranti gäller för pengarna som ännu inte investerats utan endast står på Lysa. Om Lysa skulle gå i konkurs och dina investerade pengar inte kan betalas tillbaka är du skyddad upp till 250 000 kr enligt investerarskyddet.

Den största nackdelen är att det är väldigt tråkigt att investera med Lysa. Tråkigt i en bra bemärkelse dock, Lysa kommer ge dig en bra avkastning på sikt till lite arbete. Om du däremot vill ha mer spänning i ditt sparande är Lysa ingenting för dig.

Ja, i min mening är Lysa bland de bästa sätten att investera på börsen i nuläget till lite arbete och god avkastning. 

Så fort du börjar investera dina pengar tar du en risk. Oavsett vilken strategi eller tjänst du använder dig av kopplat till börsen tar du en risk. För att kunna få avkastning måste du ta någon form av risk. Det finns alltså inga garantier med Lysa men på sikt är Lysa ett väldigt bra sätt att investera på börsen.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation