Vad är Ränta-på-Ränta-effekten?

Sammanfattning

Snöbollen rullar snabbare!

Ränta-på-ränta thumbnail

Ränta-på-ränta-effekten är att dina pengar börjar växa exponentiellt. Du får inte endast ränta på dina nya insättningar utan också alla tidigare insättningar. En av börsens största fördelar är ränta-på-ränta och om du förstår den inser du kraften i att investera långsiktigt. I den här artikeln går vi igenom vad ränta-på-ränta är och hur du kan använda det för att bli börsmiljonär!

Innehållsförteckning

Vad är ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta får du inte på ett sparkonto med ränta. Det är skillnad på att få ränta på sina pengar och att få ränta-på-ränta. För att få ränta-på-ränta är det enklast att använda dig av börsen.

En sak som kan vara svårt att förstå med ränta-på-ränta är att dina pengar växer ovanpå dina pengar. Tänk exempelvis att du investerar 1000 kr och får 10% årlig avkastning . År ett kommer dina pengar ha växt till 1100 kr (1000 x 1,1= 1100). Nästkommande år växer pengarna till 1210 kr (1100 x 1,1=1210). Här är det väldigt enkelt att göra tankefelet att år två kommer dina pengar bli 1200 istället för 1210 kr. 

Anledningen till det är svårigheten att förstå ränta--ränta! Din avkastning läggs tidigare avkastning. 

Ränta-på-ränta Rikatillsammans räkneexempel
Här ser du ett enkelt räkneexempel som visar när tidigare ränta ökar din avkastning. Bild lånad från Rikatillsammans.se (2021-09-30)

Exponentiell tillväxt i skolan

I skolan har du förmodligen läst om exponentiell tillväxt vilket oftast är X upphöjt med Y. Utan att blanda in för mycket matte kan det hjälpa dig att komma ihåg exponentiell tillväxt från matten i skolan. 

Det finns linjär tillväxt som är en rak linje där ökningen är samma hela tiden. Sedan finns det exponentiell tillväxt vilket var fallet i räkneexemplet ovan, för varje ytterligare år som vi investerade ökade avkastning i kronor. Ränta-på-ränta innebär exponentiell tillväxt! Kurvan lutar brantare uppåt med tiden.

Linjär vs exponentiell tillväxt
Bilden visar skillnaden mellan linjär och exponentiell tillväxt. Ränta-på-ränta är exponentiell tillväxt

I bilden nedanför är ytterligare ett exempel som förklarar ränta-på-ränta. Först har du startbeloppet utan ränta i mörkblå färg. Därefter är startbeloppet + ränta som ackumeleras (ej ränta-på-ränta) i färgen röd. Sist i ljusblått är startbeloppet med ränta-på-ränta effekten som är målet att uppnå.

Med hjälp av den bilden ovan bör du se att linjär tillväxt är den röda biten, startbeloppet + ränta som ackumeleras (ej ränta på ränta). Och att den ljusblå biten är exponentiell tillväxt därför att lutningen ökar desto fler år som vi investerar.

Ränta-på-ränta Rikatillsammans
Bild lånad från Rikatillsammans.se som förklarar ränta-på-ränta (2021-09-30)

Hur hjälper Ränta-på-ränta mig?

Det fina med Ränta-på-ränta är att övertid kommer dina investerade pengar bli en självgående pengarmaskin. Desto fler år du investerar desto större kommer ränta-på-ränta bli. Över en viss gräns kommer ränta-på-räntan vara större än pengarna du exempelvis sätter in varje månad på börsen.

Bilden nedan från Nordnet förklarar hur ränta-på-ränta växer övertid i förhållande till månadssparande. I bilden ser du att ränta-på-ränta (blåa) växer och utgör större delen av avkastningen i förhållande till månadssparande (insättningar på börsen varje månad). Om du ska minska månadssparandet med tiden är upp till dig.

Ränta-på-ränta: månadsspara vs avkastning Norndet
(Bild lånad från Nordnet 2021-09-30)

Vill du lära dig mer om månadssparandes effekten för din avkastning kan du titta på Youtubeklippet nedan med Alexander Gustafsson från Nordnet.

När är det inte längre värt att månadsspara?

Ränta-på-ränta: 4 saker du kan påverka

Det finns fyra saker du kan justera för att snabba på hur snabbt snöbollen (dina investeringar) snurrar. Här nedanför listas dem fyra sakerna och vad du bör tänka på.

Den viktigaste saken

Det finns en femte sak som du kan påverka och som är den allra viktigaste. Det är risken att du själv plockar ut pengarna vid en börskrasch eller liknande. Det kan låta jobbigt men oftast är du dina pengars största fiende på börsen. Kom alltså ihåg att låta pengarna vara och undvik att göra impulsiva beslut. 

Om du behöver ta ut pengarna får att betala någonting ska du såklart göra det men utöver låt pengarna vara i fred. 

Gynnar unga investerare

Ränta-på-ränta kan utnyttjas av alla med en lång sparhorisont på helst 10 år eller längre. Speciellt för unga investerare är det här en stor fördel eftersom möjligheten att ha en lång sparhorisont är större. Är sparhorisonten lång krävs väldigt små investeringar varje månad för att uppnå dina ekonomiska mål.

Räkna på dina drömmar

För att du ska få ett bättre grepp om hur Ränta-på-ränta effekten fungerar föreslår vi att du räknar på dina drömmar! Använd en sparkalkylator som visar dig exakt hur mycket dina pengar kan växa övertid. Det är superenkelt att göra och väldigt fascinerade att se. Sanningen är att det kan vara svårt att greppa utvecklingen som kan ske övertid men det är också det magiska i ränta-på-ränta. Som Einsteins (sägs) ha sagt: 

Ränta-på-ränta: citat från Einstein
Översättning: "Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk. "

Vill du testa att använda en sparkalkylator och räkna på dina ekonomiska mål?

Klicka här för att komma till Rikatillsammans sparkalkylator.

Oliver Allemog

Oliver Allemog

Oliver Allemog är en av grundarna till Finansgrabbarna. Oliver är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Utöver det är Oliver ett väldigt stort sportfan.

DELA?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *