Undvik dessa misstag på börsen!
Att göra misstag på börsen är helt naturligt. Det viktiga är att dra lärdom av misstagen för att inte upprepa samma misstag igen. Att dessutom lära sig av misstagen andra har gjort är ett enkelt sätt att undvika kostsamma lärdomar. I den här artikeln kommer vi gå igenom våra största misstag.
Sammanfattning
Fel kontotyp
Att välja fel kontotyp för att förvara sina aktier, fonder och andra värdepapper är ett vanligt nybörjaremisstag. Det här gjorde Oliver till en början genom att ha ett Aktie- och fonddepå (AF) innan han bytte till Investeringssparkonto (ISK). Med ett AF betalar du 30 % vinstskatt vilket blir enormt mycket på sikt medan ISK beskattas med 0,375% av ditt insatta kapital årligen. I majoriteten av fallen är det allra bästa att ha dina värdepapper på ett ISK. Det enda undantagen är om du äger många utländska aktier med utdelning, då kan en Kapitalförsäkring (KF) vara att föredra.
Läs mer om olika kontotyper i vår artikel som går igenom allting kring det!
Här är en sammanfattning av vår artikel om kontotyper:
- ISK är typ alltid bäst för långsiktiga investerare!
- Du ska inte behöva betala för att ha ett ISK, byt därför till Avanza eller Nordnet
- Du kan numera flytta värdepapper mellan olika kontotyper men det beror också vilken bank du använder.
- Om du har utdelningar över 3333 kr eller utdelning från länder med över 15% källskatt läs stycket ovan och se om KF är bättre för dig.
Tar för hög risk
Dagens börsklimat är väldigt risktolerant vilket innebär att många vill ta väldigt hög risk i sina investeringar. Vad som är hög risk är väldigt subjektivt (personligt). Det vi menar med högrisk är att du köper aktier och kanske kryptovalutor med förväntningen att du ska tjäna snabba cash. Investeringar bör vara långsiktiga och inte baseras på vad som är hypat i media för tillfället.
När Viktor började investera som 13 åring köpte han aktier i SolTech Energy Sweden vid börsnoteringen . Analysen varit inget vidare och det kunde gått hur som helst men som tur var gick det bra den här gången och Viktor gick plus ca 300% innan han sålde aktierna. Dock var det här ren tur och väldigt riskabelt.
Börja förslagsvis med att köpa stabila fonder och därefter kan du lära dig mer om enskilda aktier samt kryptovalutor om du vill. Minimera risken för att du ger dig in i högrisk aktier eller kryptovalutor genom att vara påläst.

Det går inte att äga allting
När Oliver började investera ville han äga fonder som täckte in hela börsvärlden. Diversifiering är att sprida risken vilket är väldigt viktigt men det får inte gå överstyr. Genom att äga endast 3 fonder kan du få en väldigt bra riskspridning i en portfölj. Du kan inte täcka in hela börsvärlden i din portfölj men du kan komma väldigt nära med bra riskspridning.
Läs mer om att bygga en bra fondportfölj med en globalfond här!
Tittar på P/E-talet vid analys av Investment-och fastighetsbolag
En viktigt del i investmentbolag och fastighetsbolags värdering är substansvärde vilket är grunden till att kunna analysera bolagen. Det finns olika sorters nyckeltal för att analysera en aktie som P/E-tal men på investmentbolag och fastighetsbolaget fungerar det inte.
När vi började investera hade vi en aning om vad substansvärde var. Bland annat har det här lett till att Viktor sålde sina aktier i investmentbolaget Kinnevik precis innan aktiekursen ökade med 50% på endast ett fåtal månader.
Om du vill undvika att göra samma misstag som Viktor kan du läsa mer om att värdera investmentbolag och fastighetsbolag här:
Tittar på Avanza ofta
Förmodligen kan du känna igen dig i den här punkten. Du kanske har slutat med det men i stort sett alla som investerar på börsen har under en viss period varit besatt av att följa utvecklingen för ens aktier och fonder flera gånger om dagen. Det kan till och med har varit så att beroende på hur din portfölj presterat har dina känslor under dagen förändrats? Går börsen bra är du glad och är det röda siffror på börsen är du nedstämd/ irriterad.
Vi vet själva hur lockande det är att följa börsen konstant men det gör dig inte till en bättre investerare på något sätt. Försök minimera hur många gånger du tittar på börsen och undvik att drabbas av impulsiva beslut för att en aktie gått ner x antal procent på en dag.
Såklart kan det vara ett bra tillfälle att fylla på i din favoritaktie om en tillfällig dipp i priset sker men titta inte för ofta. Var långsiktig och lägg tiden på andra saker än att konstant titta på Avanza eller andra nätmäklare.
Lär dig mer av Sparacash
Som vi tar upp i slutet av youtube videon om våra misstag på börsen är det väldigt viktigt att lära sig av andras misstag. Eftersom det förmodligen kommer spara dig en massa pengar.
Vill du lära dig mer om misstag på börsen rekommenderar vi Sparacash video med hans största börsmisstag. Marcus Lindblad driver hemsidan och Youtubekanalen Sparacash där han delar med sig av tips för att bli en bättre investerare plus en stor inblick i hur hans egna investeringar presterar.
Ett svar
Hej,
Vilka ETF:er föredrar ni grabbar?