logotyp vit - finansgrabbarna

Affiliatemarknadsföring

Sammanfattning

Hur kan man tjäna pengar på affiliatemarknadsföring?

Vad är affiliatemarknadsföring?

Affiliatemarknadsföring är en populär teknik för att driva försäljning och generera passiv inkomst online. Detta är extremt fördelaktigt för både varumärken och affiliate-marknadsförare. Affiliatemarknadsföring är en process där en affiliate tjänar en provision för att marknadsföra en annan persons eller företags produkter/tjänster.

Hur fungerar affiliatemarknadsföring?

I affiliatemarknadsföring finns tre parter inblandade:

  • Säljare och produktskapare.
  • Publicisten eller annonsören.
  • Konsumenten.

1. Säljare och produktskapare

Säljaren, oavsett om det är en egenföretagare eller ett stort företag, är en säljare, handlare, produktskapare eller återförsäljare med en produkt att marknadsföra. Produkten kan vara ett fysiskt objekt, som böcker, eller en tjänst, som för att handla aktier eller fonder på t.ex. Avanza eller Savr

2. Publicisten eller utgivaren

Publicisten, även känt som utgivare, kan vara antingen en individ eller ett företag som marknadsför säljarens produkt på ett tilltalande sätt för potentiella konsumenter. Med andra ord marknadsför publicisten produkten för att övertyga konsumenterna att den är värdefull eller fördelaktig för dem och övertyga dem om att köpa produkten. Om konsumenten slutligen köper produkten får mellanhanden en del av intäkterna.

Dotterföretag har ofta en mycket specifik publik som de marknadsför till, och följer i allmänhet publikens intressen. Detta skapar en definierad nisch eller ett personligt varumärke som hjälper mellanhanden att locka konsumenter som sannolikt kommer att agera på kampanjen.

I detta fallet är det du som vill börja med affiliatemarknadsföring som är publicisten. Du har t.ex. en sida på TikTok eller Instagram som har flera tusen följare. Då kan du signa upp dig på ett affiliate nätverk där det finns mängder av företag som vill nå ut till rätt målgrupp. Några exempel är Adrecord, Adtraction, Interlaced Influencers, Adservice, Tradedoubler. Vi jämför dessa mer längre ner i artikeln.

3. Konsumenten

Oavsett om konsumenten vet det eller inte är det dem som gör att affiliatemarknadsföring fungerar. Publicisten delar dessa produkter med dem på sociala medier, bloggar och webbplatser.

För att tydligare visa hur detta fungerar i praktiken har vi skapat en liten illustration nedan.

Hur får affiliate marknadsförare betalt?

En affiliate (i detta fallet du) får betalt via annonsplattformen som du är partner hos (t.ex. Adrecord). Det går till såhär:

affiliatemarknadsföring - finansgrabbarna
affiliatemarknadsföring (bild från adrecord) - finansgrabbarna

Varför ska man börja med affiliatemarknadsföring?

Det finns många anledningar till att börja med affiliatemarknadsföring. Det kan vara att du driver en sida på sociala medier som du lägger mycket tid på. Du vill därmed få din sida att få lite inkomst, då är affiliatemarknadsföring ett enkelt och bra sätt att göra det på. Det viktigaste är såklart att man driver sin sida för att man tycker det är roligt men det kan vara en rolig bonus som även gör att man kan köpa ny utrustning och expandera verksamheten ännu mer!

Hur börjar du med affiliatemarknadsföring?

Det finns flera sätt att börja med affiliatemarknadsföring, ett sätt är att kontakta företaget som du vill marknadsföra själv via mail eller telefon. Detta tar dock lång tid och kan vara svårt att få igenom. Dessutom får du inte tillgång till någon plattform där du kan se statistik för antalet visningar, klick m.m. som du genererat. 

Det är där affiliatenätverk kommer in i bilden. Detta är plattformar som har slutit ett avtal med bolaget och erbjuder dig en plattform där du kan ansöka om att få annonsera på dina olika sociala kanaler. 

Några exempel på plattformar är:

Tips för att lyckas med affiliatemarknadsföring

• Lägg upp om någonting som du har passion för.

• Var noga med vilka tjänster som du marknadsför (kan skada ditt varumärke).

• Ha en bra balans mellan organiskt innehåll och sponsrat innehåll.

• Gör det inte enbart för att tjäna pengar utan även för att du faktiskt gillar deras produkter/tjänster.

• Det tar tid att tjäna bra med pengar på affiliatemarkandsföring. Du kommer inte bli miljonär över en natt…

Lär dig mer om hur du kan tjäna pengar online!

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier