logotyp vit - finansgrabbarna

Bolag med starka huvudägare

Sammanfattning

Sammanfattning

Vad betyder starka huvudägare?

Med starka huvudägare menas att en person i ledande befattning eller som har en relation till bolag t.ex. VD eller grundare ägare en stor andel av aktierna i bolaget. Detta är nästintill alltid ett bra tecken!

Varför är detta ett bra tecken?

Detta är ett bra tecken då det visar att personerna som styr/har styrt bolaget tror på det. Man brukar kalla detta för ”skin in the game”. Dessa personer har gått in med större delen av deras förmögenhet i bolaget och därmed riskerar att förlora allt om det går dåligt. Företagets utveckling kan de själva påverka och till följd av deras innehav kommer dem troligtvis ha större incitament att växa bolaget.

Det finns många studier som tyder på att när personerna i ledande befattning äger delar i bolaget har det en väldigt stor påverkan på avkastningen. Föredetta hedgefond förvaltaren och författaren Nassim Taleb benämner det Skin in the game alltså att man själv har någonting i potten om det går bra eller dåligt för aktien. Morningstar gjorde 2009 en studie i USA över det här med tydliga resultat. 

According to a series of recent studies by Morningstar Inc., funds whose managers invest $1 million or more of their own money in their fund ranked in the 42nd performance percentile, on average, over the five-year period through July. That means they outperformed 58% of their peers”

På grund av GDPR är det svårt att få fram information om förvaltarna äger andelar i fonden. Viktor på Lannebo Fonder rekommenderade att titta på om personalen eller förvaltarna äger aktier i fondbolaget istället. På det viset kan du se om förvaltarna har skin in the game därför att desto bättre det går för fonderna, desto bättre avkastning får förvaltarna på sina aktier i fondbolaget.

Läs mer om att investera i aktivt förvaltade fonder: 10 tips för att välja aktivt förvaltade fonder

Några exempel

Nedan kommer några exempel på bolag som har starka huvudägare.

NIBE

Nedan ser ni en lista över de största ägarna i NIBEs aktie. Det som ni ser sticker ut och varför dem är med i denna artikeln är att den största ägaren i NIBE är ”Nuvarande och tidigare styrelseledamöter och ledning”. Denna andel utgör hela 45,64% av NIBEs aktier! Alltså nästa hälften av aktierna ägs av de som sitter/har suttit i styrelsen. På plats nummer två hittar vi även ”Schörling/MEXAB Industri AB” som är Melker Schörlings förvaltningsbolag. Melker Schörling är en svensk affärsman som suttit i många stora bolags styrelser.

NIBE Största ägare

Axfood

Axfood är även ett stort svenskt bolag som äger bland annat Willy:s, Hemköp m.m. över 50% av aktierna i Axfood ägs av ”Axel Johnson Gruppen” som är en svensk företagssfär som ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj. 

Axfood Största ägare

SBB

Bolaget Samhällsbyggnadsbolaget som är ett av Sveriges största fastighetsbolag har en huvudägare som är en väldigt stark profil. ”Ilija Batljan” är både SBBs ansikte utåt och äger större delen av aktierna i bolaget. Endast Iljan äger hela 8,1% av aktierna och har 31,7% rösträtt.

Lär dig mer om fastighetsbolag: Guide: Investera i fastighetsbolag

SBB Största ägare

Investor

Investmentbolag är väldigt populärt i Sverige och Investor som har över 280’000 ägare endast på Avanza har även starka huvudägare. ”Knut och Alice Wallenberg Stiftelse” är de största ägarna i Investor med 20% av kapitalet och 42,95% av rösterna.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är en svensk allmännyttig stiftelse som grundades av Knut Agathon Wallenberg och hans maka Alice Wallenberg år 1917. Wallenberg är en svensk framstående finansfamilj känd sedan släktens grundare André Oscar Wallenberg grundade Stockholms Enskilda Bank 1856. Familjen kontrollerar indirekt en tredjedel av Sveriges BNP genom deras bank- och industriimperium.

Lär dig mer om investmentbolag: Investmentbolag: Sveriges bästa aktier? | Guide 2022

Investor Största ägare

Avanza Bank

Avanza Bank som vissa av er kanske känner till är en plattform där man kan handla aktier och fonder. Visste ni att Avanza är noterade på börsen? Ni kan alltså köpa aktier i bolaget Avanza Bank. Avanza har även en storägare. Den näst största ägaren i Avanza är ”Sven Hagströmer, inklusive bolag och familj”.

Sven Hagströmer kommer från en släkt av jurister och läkare. Sven Hagströmer studerade vid Stockholms Universitet och avlade där en ekonomiexamen. Sedan tog karriären fart som portföljförvaltare på Gränges AB och sedermera på mer välkända Investor. Tillsammans med sin kompanjon Mats Qviberg grundande han affärsbanken Hagströmer & Qviberg AB, numera kallad HQ AB. Sven Hagströmer har även startat Avanza som tidigare hette HQ.se och är Sveriges största nätmäklare.

Sven Hagströmer är Styrelseordförande i Avanza sedan 1999. Detta är ett mycket bra tecken där även Creades (där Sven Hagströmer är ordförande) är tredje största ägare i Avanza

Avanza Största ägare

Föredrar du videoformat?

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier