Överlevnadsbias thumbnail

Börspsykologi: Vad är Överlevnadsbias? (Survivorship bias)

Bli en vinnare på börsen!

Börspsykologi har jag intresserat mig för på sistone och överlevnadsbias  (survivorship bias) är en av sakerna som är superbra att känna till på börsen. Att lägga till psykologi till sina investeringar är ett superbra sätt att utvecklas som investerare. Om du förstår överlevnadsbias kommer du ta bättre beslut på börsen och livet i stort (du kommer bli en vinnare).

Sammanfattning

Vad kan du vinna på att förstå överlevnadsbias?

Om du inte kontrollerar dina tankar kommer någon annan göra det kan bilden ovanför grovt översättas till.

För att vara en bra investerare måste du kunna styra över dina tankar för annars kommer börsen och marknaden att ta full kontroll över dina tankar. Jag har själv upplevt flera gånger hur enkelt det är att påverkas av börsens rörelser och börja tänka orationellt. Om du kan kontrollera dina tankar kommer du bli en vinnare på börsen helt enkelt!

Vad är bias?

Bias är en term som ofta används inom psykologi och beskriver hur vi ofta har en förutfattad mening i en fråga.  I vardagen tar vi ofta orationella beslut till följd av vår favorisering av en viss sak till följd av fördomar. 

Olika bias- spara dig själv pengar

Det finns en mängd olika bias som är relevanta när du investerar på börsen och som garanterat kommer spara dig pengar på börsen:

-Konfirmationsbias

-Recency bias

-Homebias

-Överlevnadsbias

I den här artikeln är fokuset på överlevnadsbias som är enormt vanligt på börsen och som jag verkligen tycker är viktigt att tänka på.

Vad är Överlevnadsbias?

Första gången jag hörde om överlevnadsbias var i en av mina favoritpoddar Rikatillsammans som kopplade det till avkastning vi ser andra få på sociala medier. För att förstå det här kommer vi gå igenom tre korta exempel om vad överlevnadsbias är. Plus ett längre kring amerikanska flygplan under andra världskriget.

Överlevnadsbias innebär att man drar felaktiga slutsatser baserat på att ett fåtal personer tar sig förbi ett hinder eller överlever utan att tänka på alla personer som inte gjorde det.

Här är tre exempel som förhoppningsvis gör det tydligare:

“Mina föräldrar slog mig när jag var liten men jag har fått ett bra liv ändå”

Är det här är ett undantag eller växer personer som haft en stökig barndom oftast upp till att leva ett bra liv?

“Alla har en Iphone 12! Varför får inte jag en?” 

Är det rimligt att alla har en Iphone 12 eller är det endast dina närmaste kompisar som har det?

 “Min morfar rökte i 70 år men blev ändå 95 år gammal.”

Är det här ett undantag eller blir alla som röker 95 år gamla? (Pfizers undersökningar visar att i genomsnitt förkortar rökning livet med tio år)

Överlevnadsbias- logiskt tankefel

Det här biaset upptäcktes under andra världskriget när amerikanarna ville förbättra sina flygplan. Idén var att analysera var planen blev träffade av skott och sedan förstärka flygplanets pansar utifrån skotthålen.

Hur hade du gjort?

Det är här som det intressanta händer, om du tittar på bilden nedanför visar det var skotthålen var på alla planen som varit ute i strid. Var hade du valt att förstärka flygplanen?

Tankefel

Det är här som tankefelet uppstår därför att majoriteten kommer säga att man ska förstärka planen där skotthålen sitter. Vilket låter som det enda rimliga därför att det är där som planen blivit träffade men det som den amerikanska armén insåg var att de borde göra tvärtom!

Planen som inte kom tillbaka

Problemet är att dem enda flygplanen som analyserades var flygplan som överlevde och klarade sig till basen. Om du tittar på bilden har inga av planen som analyserats skotthål på flygplanens mest ömtåliga delar. Cockpiten där piloten sitter, mitten av vingarna, motorerna eller den väldigt ömtåliga mittendelen av planet har inga skotthål.

Bristfällig information

Tankefelet i exemplet är att utgå från planen som kom tillbaka och inte tänka på alla plan som inte kom tillbaka. Planen som inte kom tillbaka utan blev nedskjutna träffades högst troligen på alla ställen där planen som återvände (överlevde) inte blev. Bilden nedanför förklarar exakt hur tankevurpan går till!

Riktigt bra video som förklarar Överlevnadsbias

Här är en youtube video på 6 minuter som går igenom exemplet med flygplanen på ett väldigt enkelt sätt som jag rekommenderar att dig att titta på.

Hur fungerar det här på börsen?

Det här kan faktiskt användas på börsen och är högst aktuellt med tanke på hypen som finns kring börsen 2021. Dessutom kan det används för hur många saker som helst i livet där man jämför någonting.

Mitt Avanza 2020

Hos nätmäklaren Avanza finns det en funktion som visar din avkastning för ett speciellt år vilket heter Mitt Avanza. Det här kan vara en kul funktion likt Spotifys år summering av musik fast här får du en överblick över dina investeringar under året.  Vid första anblick känns det här som en rolig idé men när personer delar sina avkastning på sociala medier kickar överlevnadsbias in.

 
Mitt Avanza 2020

“Alla är bättre än mig”

Vi har förmodligen alla någon gång sagt “varför får inte jag, alla andra får” eller “alla andra är mycket bättre än mig”. Om vi bryter ner påståendena visar det sig oftast att “alla” endast är ett fåtal vänner eller personer du följer på sociala medier.

Det är här tankefelet uppstår därför att de som delar sina avkastning på sociala medier har uppnått en väldigt hög avkastning. Vem vill berätta om att det gick dåligt?

Svaret: I stort sett ingen

Du får inte se hela bilden

När du ser screenshots av personers fantastiska avkastning är det lätt att tänka att du är sämre än alla andra. Precis när du tänker den här tanken måste du påminna dig själv om exemplet med flygplanen.

Investerarna som kraschade

Tror du att alla investerare delade “Mitt Avanza 2020” på sociala medier eller pratar om det med vänner? Högst troligen inte därför att många vill inte berätta om hur de förlorade pengar på börsen och kanske till och med blev skuldsatt.

Statistik visar att majoriteten av alla investerare slår inte index vilket är marknadens genomsnittliga avkastning på 7-8% per år. Till exempel finns den här artikeln som menar att den Genomsnittlige Avanzianen borde bara köpa en indexfond.

Investerarna som kraschade under 2020 och sålde i panik eller liknande delar förmodligen inte sitt Avanza år på sociala medier. Investerarna som inte delade med sig av sin avkastning på sociala medier är den tysta majoriteten som inte gör sin röst hörd som med flygplanen som kraschade.

Avanzianens avkastning 2020

Den genomsnittliga kunden hos Avanza 2020 fick en väldigt hög avkastning (ca 11%) men som sagt var det under ett väldigt speciellt börsår. Ett års avkastning säger extremt lite om den framtida avkastning. Ännu en gång hänvisar jag till artikeln den Genomsnittlige Avanzianen borde bara köpa en indexfond.

Dessutom går det att diskutera om Omxs30 som är Stockholmsbörsens 30 mest omsatta aktier var ett rättvist index att jämföra med i Mitt Avanza år. Det hade kanske varit passande att använda ett bredare index som SIXRX vilket är ett bredare index för Stockholmsbörsen. I den jämförelsen hade den genomsnittliga Avanzianen underpresterat marknaden (index) istället för att slå den.

Dessutom är inte DJ USA som representerar den amerikanska börsen valutajusterad i Mitt Avanza år. Om indexet valutajusteras är avkastning endast 3% istället för 18% som i Avanzas jämförelse för en svensk investerare till följd av en stark krona mot dollarn under 2020. Genom att valutajustera indexet blir det en helt annan siffra att jämföra sin avkastning med.

Rikatillsammans amerikanska börsen
Amerikanska börsen (DJ USA) representerat av iShares Dow Jones (IVY) Källa: Rikatillsammans
Amerikanska börsen valutajustering
Valutajustering av Amerikanska börsen (DJ USA) representerat av iShares Dow Jones (IYY) i SEK Källa: Rikatillsammans

I det här fallet kan man önska att Avanzas jämförelse hade varit bättre men poäng är att det alltid finns bristfällig information som vi förväntas ta beslut på. I det här läget är det extremt viktigt att påminna sig själv om att vi tenderar att dra förhastade slutsatser på för lite eller fel information.

Att den genomsnittliga Avanzianen slog börsen under ett år hör inte till vanligheterna ur ett längre perspektiv. Därtill hade den genomsnittliga Avanzianen underpresterat index om jämförelseindexet hade varit ett bredare Sverigeindex som nämns tidigare i artikeln.

Överlevnadsbias och fonder= Sant?

En annan intressent sak där överlevnadsbias är högst aktuellt är när man tittar på aktiva och passiva fonders avkastning. Det här är en diskussion som pågår konstant och vetenskapen är på indexfondernas sida mestadels. 

Tyvärr kan jämförelsen försvåras därför att många fonder är tysta. Många av fonderna är tysta och utesluts ofta ur diskussionen. Anledningen är att aktivt förvaltade fonder som inte håller måttet snabbt läggs ner. Dessa fonder tas oftast inte med i jämförelser som i Fondbolagens förenings.

Fondbolagens förening och survivorship-bias

Sammanfattning: Vad ska du tänka på?

Här är en kort sammanfattning av artikelns viktigaste punkter:

-Jämförelser på sociala medier är oftast väldigt skeva- personerna som delar sina fantastiska resultat är oftast en minoritet på börsen, på gymmet och i livet.

-När du ställs inför ett påstående fråga dig själv: Vem är alla? Är det endast några nära kompisar eller är det en riktig studie som gjorts på flera olika deltagare?

-Finns det en tyst grupp som inte uttryckt hur de känner? Tex personerna som inte fick en hög avkastning under 2020 på börsen

Om du börjar ställa dig dem här frågorna när du får ett påstående presenterat för dig om börsen kommer du definitivt ta steg i rätt riktning för att bli en vinnare på börsen. Inte bara det utan överlevnadsbias kommer även hjälpa dig att ta bättre beslut oavsett vad det är i livet!

Vill du lära dig mer?

Om du vill lära dig mer om Börspsykologi har vi en till artikel om det! Den är skriven utifrån boken Börspsykologi som du ser nedanför.

Börspsykologi

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation