Viktors portfölj

Nedan ser du Viktos investerade kapital i aktier och fonder.

33%

Totalt i aktier

62%

Totalt i fonder

2%

Totalt på sparkonto

Olivers portfölj

Nedan ser du Olivers investerat kapital i aktier och fonder. Sparkonto är inte inkluderat. Majoriteten av siffrorna är avrundande uppåt till hela procent. (Uppdaterad december 2021)

1%

Totalt i aktier

99%

Totalt i fonder

Namn

Lysa bredd 100% aktier

Lysa Hållbar 100% aktier

Opti 75% aktier, 15% räntor, 10% råvaror

Spiltan Aktiefond Invest.

Länsförsäkringar Global I.

PLUS Allabolag Sverige I.

Avanza Emerging Markets

PLUS Småbolag Sverige Index

PLUS Fastigheter Sverige Index

PLUS Mikrobolag Sverige Index

PLUS Teknologi Sverige Index

PLUS Hälsovård Sverige Index

Xetra-Golf ETC

Berkshire Hathaway Inc. B

 

Typ

Fondrobot

Fondrobot

Fondrobot

Fond

Fond

Fond

Fond

Fond

Fond

Fond

Fond

Fond

ETF

Aktie

 

Vikt

73%

1%

3%

10%

6%

1%

1%

1%

1%

1%

1%

0,5%

0,4%

1%

Namn

Lysa bredd 100% aktier

Spiltan Aktiefond Invest.

Investor A

Länsförsäkringar Global I.

Industrivärlden C

Latour B

SBB B

Castellum

Lundbergföretagen B

Berkshire Hathaway Inc. B

Fast. Balder B

Handels-banken Global I.

PLUS Allabolag Sverige I.

Lysa Hållbar 100% aktier

Avanza Emerging Markets

Xetra-Golf ETC

Likvider

Vikt

63,31%

7,42%

6,43%

3,97%

3,65%

3,29%

2,77%

2,19%

1,40%

1,36%

0,89%

0,69%

0,61%

0,61%

0,57%

0,57%

0,27%

Olivers strategi och tankar om portföljen

Jag började investera i slutet av 2019 och det har varit en resa att hittar investeringar på börsen som passar för mig. I nuläget gillar jag verkligen att lära mig om ekonomi och börsen men jag har nästintill noll intresse av att göra analyser av enskilda företag. Jag vet inte riktigt varför jag känner så även om investerare ofta pratar om att ”fonder är en bra början och sen kan du gå vidare till aktier”. Att gå vidare till aktier stöttas dock inte av statistik avkastningsmässigt.

Grunden till min investeringsstrategi ligger alltså i att jag inte har någon glädje av analysera enskilda aktier plus hur svårt det är att slå index med aktier. Därför har min strategi blivit Indexfonder i stort sett rakt igenom (Fondroboten Lysa köper Indexfonder åt dig) plus ett fåtal aktier. I nuläget äger jag endast en symbolisk aktie i radarparet Warren Buffett och Charlie Mungers Berkshire Hathaway (B-aktie, inte en A-aktie för 4 miljoner kr). Under 2022 kommer jag återbygga en svensk aktieportfölj (stay tuned).

Majoriteten av mina pengar finns investerade med fondroboten Lysa som fördelar dina pengar mellan Indexfonder. Det är som att köpa fonder fast du behöver inte ens hålla koll på hur mycket du ska äga i varje fond. Allting sköts av fondroboten. Läs mer om Lysa och jämförelser av fondrobotar. I nuläget äger jag endast indexfonder med låga avgifter och inga aktiva fonder med generellt sett högre avgifter. Bilden nedan förklarar skillnaden mellan en aktiv fond och indexfond.

Skillnaden mellan aktiva fonder och indexfonder

Jag skulle kunna äga aktiva fonder för att det kan vara roligt med nischade fonder men det får framtiden utvisa. Jag försöker basera mina investeringar på studier kring vad som brukar fungera på börsen och i kampen mellan aktiva och passiva fonder (Indexfonder) är vinnaren tydlig i min mening. Läs mer om aktiva fonder vs indexfonder. Såklart kan försöka välja ”rätt” aktivt förvaltade fonder som överpresterar marknaden men det är extremt svårt. Liknelsen från boken How a Second Grader Beats Wall Street tycker jag är klockren: 

Du kan röka två paket cigaretter om dagen och leva tills du är 100 år. Dock är det väldigt osannolikt. Välj istället att leva hälsosamt och inte röka alls.

Allan S. Roth, How a Second Grader Beats Wall Street

Författaren liknar rökning vid att försöka välja fonder som kommer överprestera index. Du kanske kommer lyckas med det men det är högst osannolikt. Välj istället att köpa indexfonder och slipp bekymren med att försöka hitta aktiva fonder som kommer överprestera är därför min filosofi.

När jag började investera i slutet av 2019 dock hade jag ingen kunskap om olika fonder. Då gick jag in på Avanzas tidning Placera och lästa artiklar om ”Bästa techfonderna osv” och alla fonderna var aktiva fonder med avgifter på 1.5-2% om året. Jag får nästan rysningar när jag tänker på det. Som tur var började jag läsa på om olika fonder och förstod att indexfonder förmodligen är bäst att lägga sina pengar i.

Andra strategier

Utöver det har jag lite pengar hos Opti därför att jag ville testa fondroboten. I mina ögon är Opti näst bäst efter Lysa och den stora skillnaden mellan dem två är att Opti har dubbelt så hög avgift som Lysa. Det finns för- och nackdelar med båda som jag skriver mer om här. Opti tycker jag är en bra fondrobot som har en väldigt smidig app. Användarvänligheten är högre än hos Lysa även om Lysa också är enkelt att använda. Jag kommer inte investerar mer pengar hos Opti i nuläget då Lysa är tydligt bättre på grund av avgiften enligt mig men Opti är absolut bra.

Lyssna inte på mig, titta på min portfölj

Nassim Taleb quote

Citatet ovan tycker jag är väldigt bra av investeraren och författaren Nassim Taleb. Det allra enklaste för att förstå hur någon tycker och tänker kring investeringar är att titta på personens portfölj. Det är lätt att promota en sak men inte själv investera i det. Jag tycker mina investeringar speglar att jag inte gillar enskilda aktieanalyser och att jag mestadels inte försöker slå index.

För att vara supertydlig, du behöver inte dela mina tankar om investeringar. Detta är mina högst personliga tankar om att investera på börsen. Olika strategier passar olika personer olika bra.