logotyp vit - finansgrabbarna

Guide: Vad är Stocksholm?

Sammanfattning

Det här är i betalt samarbete med Stocksholm, alla åsikter är dock våra egna och opåverkade av Stocksholm.

Går det att slå börsen?

Stocksholm har skapat ett nästintill automatiskt sätt för dig att investera i aktier med en avkastning sedan 2007 på ca 25% varje år. Siffran 25% kanske låter extremt hög för dig vilket den också är jämfört med börsens snitt. Därför kommer vi i den här guiden utforska hur Stocksholm fungerar plus våra tankar om investeringsstrategin.

Här är en kort video från instagram där Oliver presenterar sin portfölj med Stocksholm under oktober.

Vad är Stocksholm?

Stocksholm är en kvantitativ strategi på börsen likt Magic Formula som vi skrivit om tidigare.

Med hjälp av Stocksholm kommer du varje månad få förslag på 10 aktier att köpa. I fyra punkter kan Stocksholm sammanfattas såhär:

Varför Stocksholm?

Enligt statistik presterar majoriteten av investerare dåligt på egen hand. För att se det här på den svenska marknaden kan du läsa ”Genomsnittliga Avanzianen borde bara köpa en Indexfond”.

Ett diagram som Stocksholm använder i sitt White papper (dokument som sammanfattar ett företags mål/ambition) från den amerikanska marknaden visar hur dåligt det generellt sätt går för småsparare: 

Graf över småsparares avkastning på den amerikanska marknaden
Diagrammet visar avkastning i stapel gul för den genomsnittliga investeraren på den amerikanska marknaden i förhållande till olika tillgångsklasser.

Till följd av den dåliga avkastningen som många småsparare får på egen hand är automatisering av investeringar superbra. Investeringstjänster som fondroboten Lysa och Stocksholm ger dig mer tid till annat samtidigt som du förmodligen får högre avkastning. 

(Gillar du att själv välja ut dina investeringar i aktier och fonder kör på! Det här är för dig som anser att du själv inte kan prestera bättre än Stocksholm eller som vill automatisera ditt sparande)

10 nya aktier per månad

Varje månad föreslår Stocksholm 10 aktier på den svenska börsen som du bör köpa enligt strategin på ditt egna konto på Avanza, Nordnet eller liknande. Notera att du inte investerar hos Stocksholm utan att den biten är upp till dig att sköta. Beroende på hur mycket pengar du vill investera föreslår Stocksholm exakt hur många antal du bör köpa av varje aktie. Minimum beloppet för att kunna använda strategin enkelt är 10 000 kr.

Om du ska behålla aktierna från föregående månad eller sälja alla 10 varierar från månad till månad. Oavsett är det väldigt enkelt att göra, högt räknat bör det ta dig max 30 minuter att göra i månaden.

Stocksholm portfölj
Här ser du aktierna som Oliver föreslogs köpa under oktober månad via Stocksholm

Strategin: Momentum på börsen

Momentum i vardagen innebär ett ”flow” eller flyt där saker går enklare än vanligt. På börsen går samma sak att hitta i aktier som enkelt kan förklaras som att aktier som går uppåt i värde under en period, tenderar att göra det längre än vad man kan tro. På motsatt sätt tenderar aktier som går neråt i värde under en period att fortsätta gå ner i värde längre än vad man tror.

Momentum tillhör faktorinvesteringar som är ett fåtal attribut hos aktier som brukar gå bättre än börsen i stort. Till exempel värdeaktier, småbolag och momentum. 

Algoritmen rankar alla aktier baserat på 3-månaders momentum (förhållandet mellan dagens aktiepris och priset för 3 månader sedan), samt 6-månaders momentum (prisutvecklingen för de senaste 6 månaderna).

Stocksholms hemsida

Med hjälp av momentum kommer Stocksholm alltså fram till vilka aktier som är bäst för dig att köpa under månaden. Vill du lära dig mer om momentum investeringar kan du lyssna på Stocksholms podcast nedanför. Avsnittet är på engelska, från och med avsnitt 4 är podden dock på svenska.

Automatisering

Tjänsten är i princip helt automatiserad och kräver väldigt lite arbeta från din sida. Det som krävs av dig är att du varje månad byter till aktierna som anses vara bäst att köpa. 

I förhållande till fondrobotar som Lysa med total automatisering där det enda du behöver göra är att välja fördelning mellan aktier och räntor samt hur mycket du vill investera kräver Stocksholm lite mer jobb. Man skulle kunna säga att Stocksholm är Semi-automatisk i förhållande till fondrobotar. 

Avkastning på över 20%?!

Stocksholms avkastning är, CAGR (genomsnittlig årlig tillväxt) mellan juli 2007 och oktober 2021 på 24,52%, jämfört med OMXSGI 9,15%. Kort sagt är det väldigt, väldigt högt på börsen! OMXSGI visar hela Stockholmsbörsens index inklusive utdelningar.

Låt oss snabbt dyka ner i hur vi tänker kring den historiska avkastningen.

Citat från Stocksholm
Text på Stocksholms hemsida om skillnaden mellan Stockholmsbörsen och Stocksholms avkastning sedan 2007 (bild hämtad 2021-10-20)
Avkastning Stocksholm
Avkastningsgraf för Stocksholm i förhållande till OMXSGI (bild hämtad 2021-10-20) (Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden)

Avkastningsgrafen ser verkligen spektakulär ut men det är stor skillnad på att se vad en strategi har avkastat och att själv investera enligt strategin. Stocksholms strategi kräver förmodligen mer psykologisk styrka än att äga Indexfonder vilket gör att risken för att misslyckas blir större (vi kommer in mer på det här senare).

Tittar vi på siffrorna i sig är det så att momentumstrategier har historiskt överpresterat på börsen. Med hur många procent överprestationen är skiljer sig från hur momentumstrategin är uppbyggd och på vilken marknad man tittar.

Stocksholm har varit aktiva sedan 2017 som tjänst och avkastning dessförinnan är simulerad. Anledningen till att det inte finns simulerad avkastning längre tillbaks än 2007 är för att leverantör som tillhandahåller börsdata som inkluderar avnoteringar gör det inte längre än till 2007. De leverantörer som tillhandahåller börsdata längre än 2007 stödjer inte avnoterade företag, vilket är ett måste om man ska kunna backtesta strategier.

Ett problem med simuleringar av avkastning är att man kan förfina siffrorna genom att utesluta perioder när strategin gått dåligt.  Som tur är har Stocksholm med Finanskrisen 2007-2008 i statistiken vilket visar att avkastning klarat sig väl trots att en stor börskrasch är inräknad. Coronakraschen från förra året är också inräknad i avkastningen.

Om perioden för att använda Stocksholms strategi hade dragit ut på 50 år tillbaka eller längre hade den procentuella avkastning möjligtvis skiljt en aning men oavsett hade den förmodligen överpresterat börsen.

Risken för datamining

En risk med en simulerad avkastning är data mining vilket betyder att man hittar mönster som egentligen inte bygger på ett riktigt fenomen. Vid kvantitativa strategier kan man lyckas hitta ett mönster under en viss period som ger överavkastning fast det inte finns någon förklaring till det. 

Att avgöra huruvida en strategi är resultatet av data mining eller om det finns en underliggande förklaring till strategin är svårt. I Stocksholms fall finns det studier som visar att momentum existerar på finansiell marknader och därav finns det fog för att tro på strategin. 

Här står mer om momentum som faktor att investera enligt.

Kostnaden för Stocksholm

Avgiften är bland de viktigaste sakerna för att framgångsrikt sparande. Oavsett vilken expert eller proffs som du frågar framhävs alltid låga avgifter som en grundpelare för framgångsrikt investerande. Kostnaden för Stocksholm är 167 kr i månaden för en årsprenumeration på 1999 kr (1 månad kostar 199 kr). För konkurrenter med liknande tjänster som Börslabbet är kostnaden densamma.

Om du exempelvis investerar 10 000 kr med Stocksholm och köper ett års prenumeration innebär det en procentuell avgift på ungefär 20% vilket är väldigt högt. Dock kommer den procentuella avgiften minska i takt med att ditt kapital växer. Om du bygger upp ditt investerade kapital med Stocksholm till 100 000 kr kommer den procentuella avgiften bli 2%. Det blir alltså  procentuellt billigare i förhållande till ditt investerade kapital övertid.

Kostnaden för Stocksholm
Priset för en månad är 199 kr, köper du tjänsten över ett år blir månadskostnaden 167 kr och den årliga kostnaden 1999 kr. (Stocksholms hemsida 2021-10-20)

Pengarna tillbaka om du inte slår index

Det här är en sak som vi tycker är väldigt fräckt av Stocksholm att säga. Stocksholm ger dig pengarna tillbaka om du inte överpresterar OMXSGI under ditt första år med tjänsten. Att investera på börsen är ingen spikrak resa utan det går upp och ner hela tiden.  Under vissa år kommer Stocksholms strategi underprestera men Stocksholm har valt att ändå garantera pengarna tillbaka vid underprestation. 

Från början av 2007 har Stocksholm slagit OMXSGI, 91 månader av 172 vilket är 53% av gångerna. Alltså kommer du inte givit slå börsen med strategin under en år men det är mer än 50 procent. Den längsta perioden där metoden legat back var 2007-11 till 2009-12, dvs. 2 år. Det är en lång period men det är under finanskrisen där börsen i stort också låg back länge.

Stocksholm: Garanti
Stocksholm garanterar att du får pengarna tillbaka om du underpresterar OMXSGI under ett år (bild hämtad 2021-10-20)

Psykologiskt utmanande

Den största svårigheten med Stocksholm är att det kan vara psykologiskt jobbigt att följa strategin. Det här är inte unikt för Stocksholms strategi eftersom det kan gå dåligt för alla strategier ibland.  Skillnaden är att om du använder Stocksholms strategi är du en Contrarian på många sätt. Att vara en Contrarian innebär att du har en opopulär strategi eller åsikt. 

Att investera med Stocksholm är väldigt mekaniskt eftersom oavsett dina egna åsikter om börsen ska du bara fortsätta köpa aktierna som Stocksholm föreslår. Det allra svåraste är när strategin är i en period av underprestation och du måste fortsätta tro/ förstå strategin för att inte överge den. Förmodligen klarar många inte av att slaviskt följa Stocksholms investeringsförslag vilket gör att den höga avkastningen som strategin presterat inte kan nås.

Vem är Stocksholm för?

Stocksholm är för dig som vill investera Semi-automatiskt utan att själv välja aktierna som du köper. Stocksholm kräver max 15 minuters jobb i månaden men för vissa är det mer än man orkar med. Vill du investera helt automatiskt föreslår vi fondroboten Lysa.

Att investera med en kvantitativ strategi som Stocksholm har historiskt varit ett sätt att överprestera börsen. Dock finns det inga garantier för framtiden men momentum är förmodligen här för att stanna. Med tanke på hur dåligt majoriteten av investerare presterar på egen hand fyller Stocksholm en viktig funktion för dig som vill försöka slå börsen. 

Att orka hålla ut psykologiskt när strategin underpresterar är verkligen superviktigt. För många är det förmodligen lättare att köpa Indexfonder eller använda en fondrobot i förhållande till Stocksholm. Såklart kan du misslyckas med att äga fonder genom att sälja vid fel tillfälle också men Stocksholm kräver i vår mening ännu mer psykologisk kontroll.

Stocksholm är ett tjänst som potentiellt kan hjälpa dig att överavkasta börsen. Förutsatt att du förstår strategin grundligt och har den mentala styrkan att inte överge strategin under tillfälliga perioder av låg avkastning.  

Oliver, @Finansgrabbarna

Testa Stocksholm

Vi (Oliver och Viktor) har olika portföljer och den ena strategin behöver inte utesluta den andra. I nuläget testar vi Stocksholm och ser vart det leder oss.

Om du också vill testa Stocksholm kan du göra det kostnadsfritt i 31 dagar (du behöver skriva in kortuppgifter men avslutar du inom testperioden kostar det ingenting). Köper du Stocksholms tjänst i ett år kan du få 30% med rabattkoden ”finansgrabbarna30” idag. 

Att komma igång med tjänsten är väldigt enkelt. Här kommer några korta tips för om du vill testa tjänsten:

Vanliga frågor om Stocksholm (Q&A)

Om ”alla” skulle använda Stocksholm kan man tänka sig att strategin skulle sluta funka. I teorin är det här förmodligen sant men i praktiken kommer det högst troligt inte hända. 

Stocksholm är själva medvetna om det här och arbetar för att detta inte ska bli ett problem. Skriv gärna till Stocksholm team om du vill veta mer.

Förmodligen för att det är väldigt svårt att orka hålla sig till strategin övertid eftersom det kräver en god förståelse av Stocksholm plus stor mental styrka. 

Därtill finns det mer vinstgivande produkter att marknadsföra inom finansbranschen även om dessa kanske inte är bäst för småsparare, till exempel dyra fonder, certifikat osv. Som en sista punkten är Stocksholm väldigt nytt! Många har aldrig hört om tjänsten ännu.

Därför att Stocksholms partner som tillhandahåller datan över olika nyckeltal för Stockholmsbörsen inte gör det längre tillbaks än till 2007. Dock inkluderas finanskrisen och Coronakraschen i avkastningen vilket visar på en god avkastning trots nedgångar.

Du kan testa Stocksholm kostnadsfritt i 31 dagar. Därefter kostar Stocksholm 167 kr i månaden vid ett års prenumeration (1999 kr/ året). Köper du en månad i taget kostar tjänsten 199 kr i månaden. 

Fast med vår rabattkod får du 30% rabatt vid köp att ett års prenumeration! Använd ”finansgrabbarna30” för 30% rabatt under ditt första år.

Den rekommenderade minimuminvesteringen är 10 000 kr eftersom det kan vara svårt att köpa de 10 aktier som föreslås annars. Vad en aktie kostar i kronor varierar och därav rekommenderas 10 000 kr.

Oliver Allemog

Oliver Allemog

Oliver Allemog är en av grundarna till Finansgrabbarna. Oliver är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Utöver det är Oliver ett väldigt stort sportfan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tjänster vi använder*
Kategorier