logotyp vit - finansgrabbarna

Recension av Aktieskolan: Börja investera i aktier

Sammanfattning

E-kurs för nybörjare på börsen

Vi har testat kursen kostnadsfritt 

Trailer - Börja investera i aktier
Betyg:
4/5
Aktieskola: Börja investera i aktier

I den här artikeln kommer vi recensera Anton Gustafsson även känd som Västkustinvesterarens onlinekurs Börja investera i aktier. Anton äger flera stora ekonomisidor som Aktieskolan, Västkustinvesteraren och fondrobotar.se. I över 5 år har han skrivit om ekonomi och sparande via sina hemsidor.

Nyligen gjorde Anton en Onlinekurs med videor och quiz för att hjälpa nybörjare att börja investera på börsen. Jag (Oliver) har gått hela kursen och här är min recension av Onlinekursen Börja investera i aktier.

Sammanfattning

Diplom från kursen Börja investera i aktier
Här kan du se ett fint diplom som jag fick efter att ha genomfört hela kursen

Allt finns gratis på webben

Innan vi påbörjar recensionen vill jag säga att, JA allting finns i stort sett gratis på nätet som Anton tar upp i kursen. Dock kan pengarna vara väl investerade om kursen får dig att börja investera. Att du börjar investera i förhållande till de få hundralapparna kursen kostar dig är 100% värt det. 

Sen kanske du lär dig bättre av att köpa en bok om investeringar eller lyssna på en podcast, oavsett ska du inte avfärda kursen endast för att den kostar pengar.

Bästa ekonomiböckerna
Våga investera i dig själv!

Vad du kommer lära dig

Aktieskola delar
Såhär ser det ut inuti kursen!

Del 1: Strukturera din privatekonomi inför dina investeringar

Kursens första del går på ett enkelt sätt igenom hur du gör dig redo för att investera genom att betala av högräntelån. Det är viktigt att betala av dyra lån innan du tänker på att investera. Därefter tar Anton upp hur du skapar en buffert och mål för din ekonomi.

Del 2: Introduktion till aktier

Efter det förklaras vad en aktie är och olika typer av aktier samt vad börsen är (börsen är ungefär blocket för aktier, handelsplatsen där du köper och säljer). 

Del 3: Introduktion till börsen

I del 3 får du en inblick i olika marknader som du kan välja att köpa aktier via. Hos Avanza och andra nätmäklare kan du få tillgång till hela börsvärlden! Det finns många fina företag utanför Sveriges gräns som du kan bli delägare i.

Del 4: Så köper och säljer du aktier

I den här delen går Anton igenom tre olika sätt som du kan äga aktier på. Det första sättet är att direktäga aktier som majoriteten tänker på men det finns fler sätt än så.

Det andra sättet som Anton visar är Aktiefonder vilket jag till största del investerar via. Aktiefonder är precis som namnet säger fonder som investerar i aktier. Det här är ett enkelt sätt att få en god riskspridning i dina investeringar och minska risken för att dina individuella val försämrar din avkastning.

Det tredje och sista sättet som tas upp är investmentbolag. Främst svenska investmentbolag har haft en väldigt hög historisk avkastning och att investera i investmentbolag är väldigt populärt. 

Ett investmentbolag investerar i andra företag och är väldigt duktiga på att göra det. I den här delen hade jag dock önskat att Anton tog upp nackdelar med investmentbolag. Som bilden nedanför visar skriver Anton att det inte finns några nackdelar med investmentbolag men det finns nackdelar med allting, några nämner jag i vår guide om investmentbolag.

Aktieskola: investmentbolag
Utdrag ur kursen av vad Anton skriver om investmentbolag.

Del 5: Bygg en långsiktig och stabil aktieportfölj

I del 5 får du nyttiga tips för att bygga en aktieportfölj. Anton tar upp vanliga (men väldigt viktiga!) tips som att äga 10-15 aktier, i 5-6 olika branscher. Därtill ger Anton tipset att köpa aktier som går med vinst vilket inte ska underskattas. Om du sorterar bort företagen som inte går med vinst gör du dig själv en stor tjänst.

Antons sista tips i del 5 av kursen är att köpa aktier regelbundet vilket är en enkel väg till att snitta in dig i aktier. Genom att köpa aktier regelbundet får du ett bra GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde). 

Gav för värdepapper
Exempel av hur du kan snitta in dig i aktier

Del 6: Formulera din investeringsstrategi

Det här är en del i kursen som inte ska underskattas! Det är väldigt viktigt att skapa dina egna regler för dina investeringar med inspiration från kloka investerares råd. Att sätta ihop ett knippe regler som dina investeringar vilar på skapar trygghet och tydlighet i hur du får investera. 

Några av tipsen som Anton ger är:

Del 7: Introduktion till fundamental analys

En fundamental analys kan i korthet beskrivas som en kartläggning av ett företags finansiella styrka och vilka förutsättningar de har för att fortsätta prestera bra även under framtida år. En fundamental analys kan med fördel börja med en analys av flertalet olika finansiella nyckeltal.

Förklaring av fundamental analys i kursen

Vad fundamental analys är presenterar Anton på ett strålande vis i stycket ovanför. Fokuset är alltså på företags finansiella styrka vilket du lär dig mer om genom att granska kvartals- och årsrapporter. 

I den här delen läggs stort fokus på aktieutdelning vilket är när företag väljer att dela ut en del av vinsten till aktieägarna. 

Dessutom belyses vikten av att verkligen förstå vad företaget tjänar pengar på, vad är affärsmodellen? Det är lätt att köpa en aktie ”för att alla andra gör det” men om du vill lyckas måste DU förstå vad företaget gör.

Del 8: Dags att investera

Del 8 är en djupdykning i hur du köper aktier och fonder osv i Avanza. När jag tittade på kursen blev jag slagen av hur noggrant Anton visar saker inuti Avanza vilket jag själv ska tänka på i framtiden när jag förklarar saker. 

Anton visar också olika topplistor och generatorer för att hitta bra aktier. Det är absolut en bra början att surfa runt och inspireras av olika aktier på Avanza men jag ser det inte som ett speciellt bra sätt att investera på. Ta inspiration men använda fundamental analys för att välja dina aktier.

Samma sak gäller topplistor för bästa fonderna, att titta på ”Bästa fonderna 2020” kommer inte hjälpa dig. Historisk avkastning har en låg prediktiv förmåga när det kommer till framtida avkastning för fonder.

Del 9: Bonusmaterial

Som bonus får du i kursen Antons guide Bygg din egen pengamaskin – med utdelningsktier (e-bok värde 99,00 kr). För dig som vill bygga en utdelningsportfölj är den här guiden full med nyttiga tips och bra videor.

Del 10: Fortsätt framåt

I den sista delen av kursen ställs du inför ett slutprov där allting du lärt dig under kursens gång tas upp. Efter varje del i kursen tar du ett Quiz med flervalsfrågor som jag uppskattade. Ett roligt sätt att testa sig själv helt enkelt!

Du kan göra om quizen hur många gånger du vill om någonting blev fel.

Quiz i kursen
Full pott för mig på slutprovet! (första försöket 😏)

Summering

Överlag tycker jag kursen är väldigt bra! Anton förklarar allting tydligt och väldigt ingående. Det läggs mycket krut på att förklara hur allting ser ut i Avanza vilket sparar mycket tid när du vill investera. Quizen efter varje delkurs tycker är ett roligt sätt att lära sig.

Som jag skrev i början av artikeln finns i stort sett alla info i Antons kurs gratis online. MEN om den här kursen får dig att ta steget att börja investera är det här förmodligen en av dina bästa investeringar någonsin.

För att kursen ska bli ännu bättre hade jag önskat att det togs upp nackdelar med investmentbolag. Därtill tror jag att fonder är det optimala valet för en nybörjare på börsen och hade gärna sett att ännu mer fokus i kursen var på just fonder.

Betyg:
4/5
Aktieskola: Börja investera i aktier
Oliver Allemog

Oliver Allemog

Oliver Allemog är en av grundarna till Finansgrabbarna. Oliver är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Utöver det är Oliver ett väldigt stort sportfan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier