Börspsykologi

Recension av Mer Börspsykologi

Mentala verktyg för att överlista aktiemarknaden

Mer Börspsykologi skriven av Cristofer Andersson är uppföljaren till boken Börspsykologi. Böckerna handlar båda två om börspsykologi och tar upp psykologiska fällor och misstag som vi gör kopplat till investeringar på börsen. 

Börspsykologi har på sistone seglat upp som en av de viktigaste områden för mig (Oliver) att läsa och lära mig om för att bli en bättre investerare. Jag är övertygad om att du blir en bättre investerare om du lär dig om börspsykologi med hjälp av Cristofers böcker. 

I den här artikeln är fokuset på Cristofers andra bok Mer börspsykologi som släpptes i mars. Om du vill läsa mer om den första boken vilket jag föreslår dig att göra innan du läser den andra boken har jag skrivit en artikel om det här.

Innehållsförteckning

Psykologi + pengar

Vilken kombo psykologi och pengar är. Det finns så många saker som tas upp i Mer Börspsykologi som får mig att komma på hur många dumma (läs: lärorika) misstag som jag gjort på börsen. Nedanför kommer sakerna som togs upp i Mer Börspsykologi som jag tog åt mig mest av. Efter det kommer en recension och summering av boken som helhet.

Topp tre lärdomar: 

⚡ Utvärdera din beslut på börsen med penna och papper! (upprepning, den är viktig!)

⚡ Var öppen för allt och alla, var ödmjuk inför att lära dig nya saker

⚡ Restraint bias: bara för att du är medveten om psykologiska fällor är du inte immun

Betyg:
5/5

Citat: Guldgruvor av kunskap

Kontinuerligt i boken används olika citat för att förklara budskap i boken. Det finns många väldigt bra citat som kort och koncist förklara författarens budskap.

Tur och otur på börsen

"The most important three words in investing are: I don´t know. If someone doesn´t say that to you then they are lying."

Har du någon gång känt att du, just du har en himla otur på börsen? I stort sett alla har nog någon gång skylt på otur när investeringarna går dåligt. I boken tas tur och otur upp samt hur du kan påverka det.  Du ha en bra process för att välja ut aktier eller fonder som statistiskt leder till bra resultat men ibland går snett ändå.

Det är superviktigt att erkänna att slumpen alltid spelar roll. Samtidigt kan du göra ditt bästa för att ha turen på din sida genom att göra din hemläxa vid investeringar. Om du har en bra process för att investera kommer du i slutändan få ett bra resultat även om det kan finnas hinder på vägen.

Om du vill lära dig mer om hur slumpen påverkar dina investeringar rekommenderar jag Nassim Talebs bok Fooled by Randomness som jag läst, plus nämns i Mer Börspsykologi.

Relativitetsfällan

"The key to trading success is emotional discipline. If intelligence were the key, there would be a lot more people making money trading"

Att dra alla över en kam är ungefär hur jag tolkar relativitetsfällan. Människor vill alltid jämföra saker, prestationer osv, vilket kan vara väldigt farligt. Oftast ser människor på saker relativt alltså hur två saker är i förhållande till varandra. Problemet är dock att oftast jämför vi äpplen med päron. Till exempel ser många Tesla som ett elbilsföretag och tänker att elbilsföretag Y också kommer ha en kraftig aktieuppgång. Det problematiska är att oftast är sådana här jämförelser väldigt ytliga och svepande.

Motsatsen är att tänka i absoluta termer där du jämför varje sak grundligt för sig. Det här kräver naturligtvis mer energi att göra vilket är en anledningen till att relativt tänkande är det första steget i en tankeprocess. För att du ska kunna gräva djupare och få en bättre förståelse måste du tänka i absoluta termer genom att analysera och reflektera över ditt agerande.

Ikea-effekten

Det här tyckte jag var en väldigt fascinerande del i boken. Ikea-effekten bygger på en studie som visar att vi tenderar att tycka om saker mer om vi lagt ner eget arbete på det. Till exempel att bygga möbler från Ikea som studien undersökte. Har du någon gång själv upplevt hur skönt det kan kännas att på egenhand sätta ihop en möbel från Ikea? Även om det kanske inte blir precis som du tänkt dig har du lagt ner fler talet timmar på det arbete och därför gillar du förmodligen din egen byggda möbel lite extra.

På börsen syns det här främst i analyser du själv snickrat ihop. Det är väldigt lätt att övervärdera ditt arbete i en analys endast för att den är gjord av dig själv. 

Skadlig aktivitet

"Wall Street makes its money on activity, you make your money on inactivity"

Det här tas upp i artikeln om Börspsykologi också men det är först i den här boken som skadlig aktivitet får ett eget kapitel. Det ligger i vårt DNA att agera för att överleva. Dock lever vi inte längre på savannen utan på 2000-talet. 

Konstant lockas vi att agera när det kommer till våra investeringar. Det är notiser i mobilen, artiklar med rubriker som ”Experternas topp 10 aktier, Experterna förutser börskrasch, Bästa fonderna 2020” osv. Det är lätt och tro att en framgångsrik investerare konstant måste agera men så är det verkligen inte. 

Att inte göra någonting, är att agera. Att orka stå mot frestelsen att konstant köpa och sälja dina aktier på grund av skräckrubriker i tidningen eller liknande kräver ett enormt tålamod. Våga vara inaktiv och håll dig till din investeringsstrategi. Såklart utesluter det inte regelbundna reflektioner över dina strategi. Förändring kan vara bra om den föranleddes av genomtänkta processor. 

Restraint bias

"Those who keep learning, will keep rising in life."

Det hade varit magiskt om du efter att ha läst Mer Börspsykologi hade blivit immun mot alla sorters psykologiska fällor. Tyvärr är boken ingen magisk bok som gör dig immun mot psykologiska fällor utan du kan fortfarande göra snedsteg på börsen efter att ha läst boken. Restraint bias som i boken översätts till återhållsamhetsbias är att vi tror oss vara immuna mot olika bias och främst mot vår egen impulsivitet. Det här gör att vi kan söka oss till situationer där vår impulsivitet testas. 

Genomgående i boken upprepas det att arbetet med att minska psykologiska snedsteg är ett aktivt arbete du måste göra hela tiden. Återigen handlar det om att reflektera och processa hur och varför du tar dina beslut kring investeringar.

Home bias

"Consider the following fact. Sweden accounts for approximately 1 percent of the world economy. A rational investor in The United States or Japan would invest about 1 percent of his assets in Swedish stocks. Can it make sense for Swedish investors to invest 48 times mor? No. This refelcts the well-known tendency of investors to buy stocks from their home country, something that economics refer to as the home bias.

Det här är någonting som jag personligen börjat lägga större vikt på under senare delen av min korta investeringskarriär. Numera är det nästintill lika lätt att investera i utländska som inhemska aktier vilket författaren lyfter i boken. Tittar man också på forskning över hur investeringar bör fördelas är det tydligt att det är viktigt med en bredd portfölj.

Att endast investera en procent i Sverige känns nog för många som extremt lite och personligen tycker jag det också. Vad jag har sett föreslår många sparekonomer ett max tak på 25-30 procent svenska innehav i sin portfölj. Sen är det endast en generell regel och det är helt upp till dig att avgöra vad som passar dig.

Den bakomliggande anledningen till home bias alltså tendensen att investera mer i sitt hemland är trygghet. Stenåldershjärnan säger till oss att välja det som är nära och familjärt när det i verkliga fallet kan vara en fördel att titta utanför sin trygghetszon.

Det enklaste sättet att få exponering utanför Sverige är i min mening att köpa en globalfond!

Summering

Oliver: Boken tar upp många olika psykologiska fällor som investerare kan drabbas av och några kände jag direkt att jag hamnat i när jag läste boken. Jag gillar bokens upplägg med återkommande citat och att Cristofer på ett pedagogiskt sätt (lärare som han till vardags är) använder Nicklas och Kajsa som två karaktärer för att beskriva hur en investerare kan begå misstagen som tas upp i boken. 

Självfallet är det omöjligt att komma ihåg alla saker som tas upp i boken men som Cristofer påminner om kontinuerligt i boken är den en process. Ett konstant arbete med reflektion över ens beslut och analyser. 

Jag uppskattar också att Cristofer får med liknelser och paralleller om allt från fotboll till Star Wars.

Boken kan uppfattas som tung läsning eftersom det är komplex psykologiska begrepp som förklaras och att det refereras till forskning löpande. Dock upplever jag att Cristofer bryter ner väldigt komplexa begrepp till lättförsåtliga.

Jag rekommenderar starkt Mer Börspsykologi och den första boken Börspsykologi om du vill bli en bättre investerare. Oftast är du din egen största fiende på börsen och de här två böckerna tar dig i rätt riktning för att bekämpa dina mentala barriär på börsen! 

Viktor: Om du är intresserad av börsen sedan innan är denna bok ett måste att läsa! En bok som är skriven på ett mycket pedagogiskt sätt. I Mer Börspsykologi tar Cristofer upp olika fällor som man kan råka hamna i när man investerar på börsen. Han beskriver dessa med hjälp av realistiska exempel där han tar upp två olika karaktärer/sidor av kortet.

Min rekommendation är att alla som har ett intresse för börsen läser denna boken! 

Topp tre lärdomar: 

⚡ Utvärdera din beslut på börsen med penna och papper! (upprepning, den är viktig!)

⚡ Var öppen för allt och alla, var ödmjuk inför att lära dig nya saker

⚡ Restraint bias: bara för att du är medveten om psykologiska fällor är du inte immun

Betyg:
5/5

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation