logotyp vit - finansgrabbarna

Tjäna pengar vid sidan om skolan

Sammanfattning

Vill du börja tjäna pengar vid sidan om skolan? Hur började jag, vart är jag idag och vilka program använder jag?

Tjäna pengar vid sidan om skolan

Sammanfattning

Vart började jag?

Vid 12 års ålder startade jag en YouTube kanal med några kompisar där vi kastade bollar i korgar från långt avstånd (även kallat Trick shots) och mycket annat.

Detta ledde till att jag var tvungen att lära mig hur man redigerar en video, en kompis hjälpte mig till en början men efterhand fick jag klara mig själv.

För att expandera min YouTube kanal hade jag hört om Sociala Medier och därmed startade jag ett Twitter konto som snabbt fick uppmärksamhet. Personer på Twitter började fråga mig om jag kunde göra Thumbnails, YouTube Banners m.m. till dem då jag fått lära mig lite Photoshop av en kompis.

Till en början gjorde jag allt som en rolig grej och alla mina tjänster var gratis, betalningen jag fick var exponering på deras YouTube kanal som gav mig ännu fler kunder. Efterhand började jag få ett namn inom “communityn” och jag var överväldigad med jobb.

Jag bestämde mig för att börja ta betalt, min första månad fick jag in 25 kr och sedan växte det efterhand.

Fifa koncept - Finansgrabbarna

Vart är jag idag?

Idag driver jag tre olika företag, Ritsvalls Design som är min egen lilla byrå som startade när jag var 12 men registrerades som företag 2018. Sen driver jag Finansgrabbarna tillsammans med Oliver samt Anyfn, en e-handelsplattform där vi säljer färdiggjorda logotyper. Utöver detta jobbar jag även som marknadsassistent på 60%.

Hur kom jag hit och hur kan du göra samma resa?

Längs med vägen har jag lärt mig otroligt mycket och lär mig än idag varje dag nya färdigheter. 

Längs med vägen har jag lärt mig otroligt mycket och lär mig än idag varje dag nya färdigheter. 

Mitt nummer ett tips är att lyckas är att du har passion för det du gör och tycker det är kul. Du kommer aldrig att lyckas om du bara jagar pengarna. Pengarna blir en bieffekt om du tycker något är väldigt roligt. Jag har alltid fått höra “Gör någonting du tycker är kul och bli bäst på det, då kommer pengarna på köpet”.

Börja gratis!

Om du tycker någonting är roligt kommer du även inte ha några problem med att jobba gratis för du ser inte det som ett jobb utan en fritidsaktivitet! Det var såhär jag började, under mina första 2 års tid gjorde jag allting gratis och det var helt klart värt tiden!

Vilka verktyg ska jag använda mig av och hur har du lärt dig det du gör idag?

Det finns tusentals riktigt bra verktyg som kommer att hjälpa dig enormt mycket längs med vägen. Till en början när man inte har så hög inkomst vill man försöka hitta de billigaste verktygen att jobba i. 

När det kommer till videoredigering och design överlag tycker jag att Adobes produkter är outstanding bäst i branschen. De är relativt dyra men om du är student får du 70% rabatt på deras produkter! Därmed kan du komma undan för runt 2000 kr/år vilket inte är farligt, om du kan sälja en design för 5000 kr har du redan tjänat ihop det på bara EN kund!

För att visa upp ditt arbete du gjort kommer du även att behöva en portfölj likt min hemsida där du kan visa upp tidigare arbeten du gjort. För att göra en hemsida finns det mängder av verktyg. Till en början kommer du behöva en domän samt webbhotell till din hemsida, där finns det mängder av alternativ. Jag själv använder nästan alltid mig av one.com då det är ett väldigt billigt webbhotell som gör jobbet åt dig. Du kan även få rabatt på one.com om du går in på deras hemsida via vår länk som du finner här -> one.com.

När det sedan är dags för att bygga hemsidan kan du använda ett extremt bra verktyg som heter Elementor, det finns både en gratisversion och en betalversion. Jag använder mig av deras Pro version men det går bra att börja med gratisversionen om du vill. En bra YouTube kanal som jag kollar mycket på när det kommer till byggandet av hemsidor är LivingWithPixels.

Om du vill utöka ditt erbjudande till dina kunder och potentiellt tjäna ännu mer pengar och skapa en större passiv inkomst är Facebook ads väldigt bra att att kunna. Facebook ads är för många företag en investering som de kan se siffror på till skillnad från design/hemsidor m.m. därmed kan det även bli enklare att sälja in till kund. För att lära dig Facebook ads rekommenderar jag kursen GRW 2.0 som jag själv lärt mig mycket av när det kommer till Facebook ads. Detta är en lite större investering men om du redan byggt upp ditt företag via stegen ovan borde du kunna tjäna tillbaka detta på nolltid!

Boka ditt kostnadsfria samtal idag med Lucas nedan!

Nu när du börjar tjäna ordentligt med pengar som bieffekt kommer även den lite tråkigare biten, nämligen bokföring… Staten vill ha in sina pengar och därför behöver du bokföra alla dina inkomster. Detta är dock väldigt väldigt enkelt med dagens verktyg. Jag själv använder mig av hemsidan Bokio och jag gjort i många år. Den är extremt smidig och är helt kostnadsfri! 

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier