logotyp vit - finansgrabbarna

Vad är skillanden mellan A, B, C, D och Pref aktier?

Sammanfattning

Vad är skillanden mellan A- och B-aktier?

Ibland kanske du har märkt att det finns flera olika typer av samma aktie att köpa. Ett exempel kan du se nedan där du har Investor A* och Investor B*. 

Investor A och B

Vad är egentligen skillnaden mellan A- och B-aktier? 

Skillnaden mellan A- och B-aktier är att vanligtvis är  rösträtten 10 gånger så stor om du äger A-aktier gentemot B-aktier. Vad innebär rösträtt? Jo, varje år har varje bolag en så kallad årsstämma där de röstar om olika beslut som ska ske inom bolaget. En A-aktie ger 1 röst medan en B-aktie ger 1/10-dels röst vilket innebär att du behöver 10 B-aktier för att ha samma inflytande i ett bolag som 1 A-aktie.

Är rösträtt någonting du behöver bry dig om?

Så vidare du inte är en huvudägare (äger en stor del av kapitalet i bolaget) finns det ingen vits för dig som privatperson att ha mer rösträtt. Det kommer dessutom krävas enormt mycket kapital för att du ens ska få några % inflytande. 

Vad är C-aktier?

C aktierna har vanligtvis ännu mindre rösträtt än B aktierna men det kan även vara tvärt om. Rösträtten är alltså det enda som skiljer B och C aktier.

Vad är D-aktier?

Ibland kan man se att fastighetsbolag även har D-aktier. För bolaget som ger ut D-aktier är fördelen med sättet att skaffa kapital uppenbar. D-aktier belastar inte skuldsidan i balansräkningen såsom en obligation, som helt och hållet hamnar på skuldsidan, och som preferensaktier, som till hälften räknas som skuld och hälften eget kapital ur kreditgivarnas synvinkel. Större tillgång till kreditmarknaden och bättre kreditbetyg är alltså fördelen för bolaget.

Vad är Pref-aktier?

Preferensaktie är en aktie som vid utdelning och likvidation har företrädesrätt framför andra aktier, exempelvis stamaktier.

Vilket aktieslag ska man köpa?

Varje företag har en egen uppsättning av olika typer av aktier men vanligtvis är B-aktier bäst för småsparare. Är du en privatperson finns det några olika faktorer att ta i beaktning när du väljer aktieslag. En fråga du kan ställa dig är:

Vilken aktie är billigast och vilken aktie har mest omsättning?

Generellt sett brukar vi kolla på priset per aktie och köpa den som är billigast. Detta gör att du kan få en marginellt högre direktavkastning.

Vi tar ett exempel

Som du kan se på bilden nedan är priset på den understa billigare än den översta (det kan dock ändras). Därav kommer jag att köpa den högra aktien.

Investor A och B

Hur kan man utnyttja skillnaden i pris?

Ibland uppstår det en större prisskillnad mellan A- och B-aktier där den ena är dyrare än den andra. Vid dessa tillfällen kan du göra något som kallas en arbitrageaffär. Läs mer om detta nedan!

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier