logotyp vit - finansgrabbarna

Vad är sparkvot?

Sammanfattning

Sparkvot: Vad är det och hur mäter man det?

Sparkvot är ett begrepp som det pratas mycket om på sociala medier. I denna artikeln kommer vi gå igenom vad det innebär, hur du räknar ut det och hur pass bra det är.

Vad betyder begreppet sparkvot?

Din sparkvot är andelen av din inkomst som du sparar. Ju högre sparkvot i procent desto snabbare når du ekonomisk frihet eller om du så vill bli rik.

Hur räknar man ut sin sparkvot?

Sparkvoten räknas ut genom att ta alla dina intäkter som du haft under månaden. Sedan tar du bort alla dina utgifter. Kvar blir hur mycket du sparar under en månad. Sparkvoten brukar räknas ut i %, för att göra detta tar du hur mycket du sparade den månaden och dividerar med din inkomst efter skatt (se exempel nedan).

Sparkvot - Finansgrabbarna

Hur pass bra är det att använda sparkvot som mått?

Sparkvot kan vara ett bra mått att använda när man vill jämföra hur mycket man sparat från månad till månad. Det är även en bra måttstock på hur mycket man spenderat under månaden. Det vill säga om du har samma inkomst varje månad men har en lägre sparkvot kanske du borde börja se över dina utgifter.

Vad är en bra sparkvot?

Detta är en omöjlig fråga att svara på men har du en sparkvot 10% eller högre är det väldigt bra! Självklart går det även att ha en högre sparkvot men det är ett bra utgångsläge.

Hur hög sparkvot har vi?

Viktor: Jag brukar ha en sparkvot på runt 80-90%, detta är ovanligt högt och är inget som alla kan lyckas med. Jag själv bor i nuläget hemma, betalar minimal hyra samt får gratis mat. Därav har jag väldigt låga kostnader och har en okej månadslön på det.

Oliver: Jag har en liknande situation som Viktor där jag bor hemma och har därför också en väldigt hög sparkvot. Jag studerar på högskola och maximerar CSN-lån för att investera samt jobbar på helgerna vilket gör att jag har en sparkvot på ungefär 80%. 

Lär dig mer om hur du kan spara pengar!

Viktor Ritsvall

Viktor Ritsvall

Detta inlägg är gjort av Viktor Ritsvall som är en av grundarna bakom Finansgrabbarna. Hans styrka är ögat för design och är han som byggt hemsidan.

DELA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tjänster vi använder*
Kategorier